Welke reanimatiepop moet ik kiezen?

Als u op zoek bent naar een nieuwe reanimatiepop dan valt er heel wat te vergelijken. Tussen de verschillende merken zitten grote verschillen in bijvoorbeeld kwaliteit van het materiaal, hygiëne maatregelen en gebruiksgemak.

AEDwinkel geeft u toelichting over de keuzes zodat u de reanimatiepop kunt kopen die het best bij uw organisatie past. Op al deze items kunt u in de categorie een selectie maken zodat u makkelijker het aanbod kunt verfijnen naar gelang uw wensen. Klik hier voor dit overzicht.

1. Doelgroep

Zoekt u een reanimatiepop om te simuleren dat er een volwassen slachtoffer is, een kind of een baby? Bij de deze patiëntgroepen horen verschillende reanimatie protocollen. De beste manier om deze verschillende situaties na te bootsen is om een pop te gebruiken die correspondeert met de slachtoffergroep waarover u uw training geeft.

Er zijn ook speciale poppen voor bijvoorbeeld zwaarlijvige patiënten, sleepoefening en verstikking.

Verder is het verstandig om na te denken over hoe u de materialen gaat vervoeren. Blijven uw poppen altijd op dezelfde locatie, dan hoeft u niet zoveel aandacht te schenken aan het vervoer en de inspanningen die dat oplevert. Gaat u echter bij uw cursisten langs en wilt u meerdere poppen meenemen, overweeg dan lichtgewicht poppen. Een veelgebruikte oplossing is om één geavanceerde (zware) pop te gebruiken en daaromheen de cursisten te laten trainen met lichte torso’s. Dan heeft u optimale kwaliteit van de training, maar blijft het wel handelbaar en zijn al uw cursisten bezig. Er zijn ook handige family-packs beschikbaar waarmee u van alle doelgroepen een pop kunt meenemen.

2. Materialen en levensechtheid

Het grootste verschil tussen basis en geavanceerde poppen is het gebruik van materialen en het binnenwerk van de pop. Dit heeft een grote invloed op hoe realistisch een training voelt. Hoewel er ook bij de eenvoudige poppen aandacht is besteed aan de weerstand van de borstkas en de weerstand van het ademwegsysteem, kunt u er vanuit gaan dat een pop met een binnenwerk met veren realistischer aanvoelt.

Alle reanimatiepoppen, goedkope of dure hebben een voelbaar borstbeen. Sommige poppen hebben een maag die bij verkeerde beademing wordt opgeblazen.

Harde plastic reanimatiepoppen zijn minder slijtvast dan poppen met een metalen binnenwerk met rubber of zacht plastic/pvc. Bij geavanceerde reanimatiepoppen heeft u ruime mogelijkheden van het vervangen van defecte onderdelen. Bij een basispop zal u eerder de gehele pop moeten vervangen wanneer er iets versleten is.

3. Hygiëne

Bij alle reanimatiepoppen zijn maatregelen getroffen om kruisbesmetting te voorkomen. De longzakken moeten daarom regelmatig vervangen worden. Iedere fabrikant heeft zijn eigen maatregelen getroffen, maar de meest gebruikte methode is een longzak die bij het inblazen de borstkas doet rijzen. In principe moet de longzak na iedere cursus of zelfs bij het wisselen van cursist worden vervangen om de hygiëne te waarborgen. Dit wordt in de praktijk slechts zelden gedaan. Het wisselen van de longen neemt extra tijd in beslag en brengt kosten met zich mee. Meestal wordt de huid ontsmet rond de mond en neus en kan de volgende cursist aan de slag.

Ter aanvulling op deze longen wordt soms een hygiënische barrière zoals een kiss-of-life gebruikt. Dat is plastic doek met een filter waardoor de lucht kan worden geblazen. Deze is goedkoop en makkelijk te wisselen. Kijk in de categorie hygiene en beademing voor aanvullende maatregelen.

Bij poppen met een zachte huid moeten gezichtsmaskers regelmatig worden vervangen. Door het vele desinfecteren en reinigen beschadigt op den duur het rubber waardoor het broos wordt. Dat komt de hygiene niet ten goede. Let goed op beschadigingen in het materiaal en vervang tijdig. Behalve desinfectie van contactplaatsen kunt u de pop en de huid huishoudelijk reinigen met een sopje. Eventuele plakresten van oefen elektroden kunt u eveneens met een sopje en zachte spons van de huid verwijderen.

4. Meetmogelijkheden en feedback

In de reanimatierichtlijnen wordt meer en meer aandacht besteed aan het belang van feedback tijdens de training van hulpverleners. Zo weet men de juiste diepte voor de compressie, de juiste hoeveelheid ingeblazen lucht en andere belangrijke indicatoren voor een goede reanimatie en hoeft men geen schatting te maken. De reanimatiepop met randapparatuur en eventuele software kunnen hierin een sleutelrol spelen. Nog steeds zijn de meeste reanimatiepoppen in het assortiment stand-alone poppen. Dat wil zeggen dat er geen communicatie met de PC mogelijk is. Toch is er in sommige gevallen wel enige mate van feedback; bijvoorbeeld door een klikker de bij de juiste compressiediepte een hoorbare tik geeft of een strook of lampje dat groen signaal geeft bij de juiste diepte en/of compressiesnelheid.

Wanneer u de pop wil aansluiten aan de PC dan heeft u uitgebreidere mogelijkheden voor metingen, feedback en administratie. U bent dan wel beperkt tot twee merken: Ambu en Laerdal. Momenteel is Laerdal het meest vooruitstrevend in feedback apparatuur met de lijn QCPR poppen. Die kunnen gekoppeld worden aan actuele software op de PC of aan een simpad tablet. Ambu heeft de Ambu Man W die kan worden aangesloten op de PC. De software van Ambu is enigszins achterhaald en we zijn in afwachting van beloofde vernieuwingen.

Reanimatiepoppen met feedback zijn handig voor het verbeteren van de vaardigheden, maar soms is het prettig om de feedback te kunnen uitzetten en puur op gevoel te trainen. Blijft de cursist zonder aanwijzingen op eigen kracht ook goed presteren? Als u de metingen afschermt of uitschakelt kunt u blind trainen.

5. Procedures

Basisfunctionaliteiten van poppen voor het trainen van vaardigheden die nodig zijn bij Basic Life Support (BLS) zijn onder andere kinlift, beademing, borstcompressie, rijzen van de borstkas, voelbare hartslag en maag beademing. De basis poppen beschikken over een selectie van deze functionaliteit. Geavanceerde poppen kunnen het allemaal.

Wilt u intuberen of andere advanced life support handelingen oefenen? Ga dan voor een reanimatiepop met uitbreiding zoals een intubatiehoofd. Er bestaan geavanceerde poppen met een ingebouwde hartslagsimulator. Dit heeft voornamelijk nut voor professionele gebruikers, maar kan in enkele gevallen ook bij het gebruik van een AED worden toegepast.

Armen en benen kunnen de training realistischer maken. Kijkt u na of uw pop kan worden uitgebreid met ledematen? Het kan voordelig uitpakken om deze direct bij te bestellen.

6. Prijsverschillen

Tussen de reanimatiepoppen zitten grote prijsverschillen in aanschafkosten. U heeft ook rekening te houden met aanvullende kosten tijdens het gebruik, zoals de vervanging van longzakken en gezichten.

Wanneer u een reanimatiepop koopt en daarbij de PC wilt gebruiken, houdt u dan vooral bij Laerdal rekening met bijkomende kosten zoals een softwarepakket of simpad? Overigens hoeft u deze aankoop niet bij iedere aanvullende pop te doen.

Om de meting van de reanimatiediepte en ingeblazen lucht accuraat te houden moeten Ambu poppen worden gekalibreerd. Daarnaast onderhoudt de monteur alle bewegende delen van de pop. Informeer bij de klantenservice naar de kosten van een onderhoudsbeurt.