Kan ik mijn AED uitlezen en/of updaten?

Voor het uitlezen of updaten van een AED is communicatie met het toestel en een PC noodzakelijk. AEDwinkel vertelt u welke communicatiemogelijkheden er zijn en wat u zelf kunt doen. Het Medisol Service Center kan uw AED in de meeste gevallen voor u uitlezen en de softwareversie controleren. Updates zijn afhankelijk van beschikbaarheid.

Het is nog een verrassing welke veranderingen AED’s na ERC2015 moeten ondergaan om het meest levensreddende protocol te volgen. Het gemak van de huidige uitlees- en updatemogelijkheden geeft een indicatie bij welke merken u het meeste gemak en de minste kosten zal hebben in de toekomst.

Cardiac Science

Alle Cardiac Science AED’s kunnen door middel van een kabel aan de PC worden gekoppeld waarna het interne geheugen kan worden uitgelezen. De kabel en software zijn inbegrepen bij een nieuwe AED. U kunt dus zelf aan de slag met uitlezen van uw AED. In de nieuwe Cardiac Science AED’s is ook het één en ander aan de instellingen te bewerken, zoals het te volgen schokprotocol. Het valt dus niet uit te sluiten dat het updaten van de AED ook via deze wijze moet kunnen gebeuren. De grote vraag is of een update beveiligd en zonder kosten ter beschikking zal worden gesteld door de fabrikant.

Defibtech

Defibtech AED’s kunnen worden uitgelezen door gebruik te maken van de optionele SD kaart. Software is voor sommige types gratis verkrijgbaar. In het verleden zijn correctieve software updates al eens bij alle eigenaren van een Defibtech AED uitgevoerd door het uitwisselen van SD kaarten.

Heartsine

Met een optionele kabel kunnen Heartsine AED’s worden uitgelezen. Software hiervoor is gratis te downloaden via internet. AED’s van Heartsine zijn eerder op dezelfde wijze voorzien van nieuwe softwareversies. Bij eerdere correctieve acties kregen alle AED eigenaren een softwarepakket en kabel gratis toegestuurd.

Life-Point

De Life-Point AED is uiterst makkelijk aan te passen. De benodigde kabel wordt niet alleen meegeleverd, hij is makkelijk verkrijgbaar omdat het gaat om de alom verkrijgbaare mini-USB naar USB aansluiting. Aanpassen van de AED kan iedereen en het is te verwachten dat een software update dus zeer eenvoudig zal zijn uit te voeren.

Philips

De Philips AED kan door de gebruiker zelf uitgelezen worden, maar een update zal moeilijker zijn. Door middel van infra-rood kan connectie worden gemaakt met de AED. U heeft daarvoor wel een irDA poort nodig. Eerder heeft Philips een grote inruilactie gedaan om AED’s met een verouderd protocol van de markt te halen en voor nieuwere versies in te ruilen.

Physio Control

Met Physio Control AED’s is het moeilijk communiceren. De apparatuur kan worden uitgelezen door via een irDA poort aan de PC aan te sluiten, maar de software is niet gratis verkrijgbaar zoals dat bij haast alle andere AED’s wel het geval is.

Primedic

De Primedic AED’s werken met een uitneembare geheugenkaart. Op de software CD-rom is een uitleesprogramma te vinden. Over de uitvoer van updates is niets bekend.

Schiller

Schiller AED’s kunnen worden uitgelezen met gratis verkrijgbare software. De gegevens van een inzet worden opgeslagen op een SD kaart. Updaten van de software kan de gebruiker niet zelf vanwege de speciale kabels waarover alleen monteurs beschikken.

Zoll

Zoll AED’s zijn uit te lezen via de infra rood poort. Software voor het uitlezen is gratis verkrijgbaar. Updaten is eveneens mogelijk via de infra-rood poort, maar kan de gebruiker niet zelf doen. Zoll is eerder goed omgegaan met het implementeren van de nieuwe richtlijnen, dus dat biedt perspectief voor de toekomst.

Heeft u een andere AED of wilt u informeren naar de verkrijgbaarheid van software of onderdelen? Informeer bij de AEDwinkel klantenservice naar de mogelijkheden.