AED's voor zwembaden

De veiligheid van de badgasten en de medewerkers is het speerpunt van de Whvbz (wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden), daar horen eerste hulp middelen ook bij. Een hartstilstand kan altijd en overal voorkomen. Hoe sneller de reanimatie start en de AED wordt aangesloten, hoe groter de overlevingskans. Zorg daarom voor een AED binnen handbereik!

Een AED die in een zwemcomplex of wellness centrum wordt geplaatst, moet natuurlijk wel vochtbestendig zijn. De vochtbestendigheid wordt uitgerukt in een IP-score. Voor een zwembad kies je een AED met een hoge IP-waarde: ten minste IP-55. Dat wil zeggen: stofvrij en spuitwaterdicht.

Alle onderstaande AED’s zijn geschikt voor zwembaden en andere vochtige omgevingen. Naast spuitwaterdicht, zijn deze apparaten óók gebruiksvriendelijk - voor getrainde en ongetrainde hulpverleners.

producten
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als
  1. Heartsine Samaritan PAD 350P AED
    €1.143,41 €1.049,00
    Snel leverbaar, 1 tot 2 weken Mits het product bij de leverancier voorradig is. We doen er alles aan om dit product zo snel mogelijk te leveren. Na bestelling houden wij je op de hoogte van de verwachte leverdatum.
  2. Philips Heartstart FRx AED
    €1.415,91 €1.299,00
    Snel leverbaar, 2 tot 4 weken Mits het product bij de leverancier voorradig is. We doen er alles aan om dit product zo snel mogelijk te leveren. Na bestelling houden wij je op de hoogte van de verwachte leverdatum.
per pagina

Veelgestelde vragen rondom AED's voor zwembaden

Kiezen we voor het zwembad een volautomatische of halfautomatische AED?

De gebruiker van de AED in een zwembad is hoogstwaarschijnlijk getraind. Tijdens de reanimatiecursus wordt er geoefend met een halfautomatische AED trainer, en daarom adviseren we zwembaden om een halfautomatische AED te kiezen. Deze werkt hetzelfde als tijdens de cursus.

Kan de AED tegen de vochtige omstandigheden van het zwembad?

Een AED in een zwembad moet tegen een spatje kunnen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de AED in het water te laten vallen, maar de kans op een spat water is aanzienlijk groot. Voor zwembaden hebben we een selectie gemaakt van met AED's met een IP-waarde van 55 of hoger. Dat wil zeggen: een selectie van AED's die spatwaterdicht zijn.

Kan de AED op een natte huid worden aangesloten?

Een AED kan niet op een natte huid worden aangesloten. Voordat je een AED bij een drenkeling aansluit, moet je de borst droogmaken. De elektroden plakken niet goed op een vochtige huid. Daardoor kan het hartritme niet goed geanalyseerd worden en de schok, indien die wel wordt toegediend, kan minder effectief zijn. In de meeste EHBO-koffers of AED-tassen zit een doekje. Zo niet, neem dan zelf de voorzorgsmaatregel om deze bij te voegen.

Moeten we aparte kinderelektroden aanschaffen?

In een zwembad is het publiek heel divers. In geval van nood wil je de AED zo goed mogelijk kunnen gebruiken - passend bij de patiënt. Kleine kinderen (< 8 jaar of 25kg) hebben een minder sterke schok nodig dan volwassenen. Kinderelektroden reduceren die energie. In dat geval heb je dus 2 setjes elektroden nodig: de gewone elektroden en kinderelektroden. Elektroden zijn helaas niet oneindig houdbaar en beide setjes moeten op tijd vervangen worden. Uiteindelijk kan dat best in de papieren lopen.

Gelukkig is er een goed alternatief: we adviseren zwembaden om een AED met kindermodus aan te schaffen. Je gebruikt de normale elektroden en met één druk op de knop schakelt de AED naar het kinderprotocol. Geen aparte kinderelektroden nodig! Het grootste voordeel: je kunt sneller handelen omdat je geen elektroden hoeft te switchen. De Mindray BeneHeart C1A en de CU Medical i-Pad SP1 beschikken over een kinderknop én hebben een hoge IP-waarde (stof- en vochtbestendig).

Lees meer over het gebruik van AED bij kinderen (kinderelektroden, kindersleutel en kinderknop).