AED batterij informatie

AED’s worden van stroom voorzien door een batterij. Doorgaans is dit een lithiumbatterij. Er is geen stroomtoevoer nodig om de AED te laten werken dus u hoeft geen stekker in het stopcontact te stoppen.

De redenen dat men voor lithiumbatterijen heeft gekozen:

  • Het vermogen van lithium batterijen is groter dan alkaline
  • Het voltage van een lithium batterij is hoger
  • Lithiumbatterijen presteren beter in extreme temperaturen
  • Lithiumbatterijen zijn lichter. Handig bij draagbare apparaten
  • Lithiumbatterijen hebben beperkte interne ontlading. Ze houden hun energie beter vast wanneer ze niet worden gebruikt.

Lithium batterijen zijn wel kostbaarder dan alkalinebatterijen. Daarnaast voldoen de batterijen voor AED’s aan zware eisen voor medische apparatuur. Dat drijft de prijs ook op.

Batterijen gaan, afhankelijk van merk en type 2 tot 7 jaar mee wanneer de AED in stand-by modus blijft. U kunt de verwachte stand-by tijd van iedere batterij vinden in de aanvullende gegevens bij de productomschrijving.  Het gaat hier niet om een gegarandeerde stand-by tijd. Door omstandigheden, bijvoorbeeld temperatuurwisselingen, kan de batterij eerder leeg zijn. De AED zal een alarm geven wanneer de batterijspanning laag is. Probeer dit voor te zijn met een tijdige vervanging van de batterij, u bent er immers vanaf dat moment niet meer van verzekerd dat de batterij het nog een inzet volhoudt.

Zoek een passende AED batterij