Wat kost een AED?

We begrijpen dat je je afvraagt: "Wat kost een AED?". De totale kosten van een AED bestaan uit een som van de aanschafkosten, de onderhoudskosten en de gebruikskosten. Hiervan zijn de aanschafkosten de grootste kostenpost.

Wat kost een AED toestel?

De aanschafkosten van een AED kunnen variëren tussen €1.200 en €3.000 (incl. BTW).

Dit prijsbereik is best ruim. Dat komt omdat er veel verschillende soorten AED’s zijn. De één heeft alle specificaties die je nodig hebt als burgerhulpverlener en de ander is voorzien van specificaties voor professionals. Daarnaast zijn er volautomatische en halfautomatische AED’s. Halfautomaten zijn meestal iets voordeliger in aanschaf. Alle AED’s redden levens!

Door voortdurende innovatie komen steeds meer AED's op de markt met uitgebreidere functies. Uiteraard zijn deze modellen met vooruitstrevende specificaties wat duurder.

Onze AED’s worden altijd geleverd inclusief batterij en elektroden voor volwassenen. Meestal komt de AED ook inclusief een beschermende tas. Deze benodigdheden hoef je dus niet apart aan te schaffen.

AED subsidie

Wil je een AED aanschaffen voor de buurt? Sommige gemeentes verlenen subsidies voor de aanschaf van een AED om de kosten wat te drukken. Dit in de vorm van een tegemoetkoming. Het overige bedrag kan je bijvoorbeeld door een inzamelingsactie realiseren. Vaak stelt de gemeente als eis voor de subsidie dat de AED 24 uur per dag beschikbaar is in een buitenkast. Daarnaast moet het apparaat vaak aangemeld worden bij het oproepsysteem. Wil je weten of jouw gemeente een subsidie voor een AED verstrekt of welke eisen worden gesteld, neem dan contact met ze op.

Wat kosten de andere AED benodigdheden?

Houd ook rekening met de kosten van AED benodigdheden zoals:

  • Een wandbeugel (€40 - €160) of wandkast (€240 - €1.300)
  • Kinderelektroden (indien nodig) (€65 - €200)

Kosten voor gebruik en onderhoud van de AED

AED elektroden zijn voor eenmalig gebruik. Na gebruik is de lijm van de plakkers af. Na een AED inzet zullen er nieuwe elektroden aangeschaft moeten worden.

Is de AED niet ingezet, houd dan de houdbaarheid van de elektroden aan. Deze gaan ca. 2 jaar mee. De levensduur van de batterij is ca. 5 jaar. Het is aanbevolen om de AED na 10 jaar te vervangen. Tijdens die 10 jaar moet je dus de kosten van 5 elektrodensets en 2 batterijen meenemen. Dit zijn de gebruikskosten van de AED zónder inzet. De prijzen van AED elektroden en batterijen verschillen sterk per merk en model:

  • Deze prijzen liggen tussen de €50 en €190 voor de elektroden en;
  • Tussen de €75 en €470 voor de batterij.

Omdat het bijhouden van de houdbaarheidsdata en het bestellen van onderdelen er vaak bij in schiet, kun je dit ook uitbesteden. Met een serviceplan ben je zeker van vakkundig onderhoud en een altijd inzetbare AED.