AED Onderhoud

Het onderhoud van een AED (Automatische Externe Defibrillator) is cruciaal voor het redden van levens. Door de jaarlijkse controle van jouw AED uit te laten voeren door een specialist zorg je voor zekerheid en veiligheid. Zo worden bijvoorbeeld batterijen en elektroden tijdig vervangen. Door AED onderhoud garandeer je dat een AED in een noodsituatie altijd inzetbaar is. 

Bij ons heb je de mogelijkheid om AED onderhoud op maat af te nemen. Geheel afhankelijk van jouw situatie kun je de verschillende plannen met elkaar vergelijken om de juiste keuze maken. Uiteraard kan je ook contact met ons opnemen voor passend advies.

producten
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als
per pagina

Waarom AED onderhoud

Op het moment dat er een AED wordt aangeschaft is het belangrijk dat een AED gebruikt kan worden in het geval van een noodsituatie. Voor zowel het slachtoffer als de persoon die de reanimatie uitvoert is het van belang dat de AED naar behoren werkt en inzetbaar is. Een periodieke onderhoudscontrole van een AED zorgt voor vertrouwen en veiligheid.

Tijdens het onderhouden van een AED wordt er onder andere gekeken naar de houdbaarheid van batterijen en elektroden. AED elektroden vervangen is cruciaal voor gebruik en de AED batterij vervangen moet tijdig gebeuren. De software wordt geüpdatet en er worden testen uitgevoerd. Gebreken komen zo naar voren en op basis van deze bevindingen worden materialen vervangen. Zonder periodieke controle komt het voor dat een AED niet meer werkt en bij een noodsituatie niet ingezet kan worden.

Is AED onderhoud verplicht?

Bij Medisol krijgen we vaak de vraag “Is het verplicht om een AED te laten keuren/onderhouden?”. Vanuit de overheid is het op dit moment nog niet verplichting. Uiteraard kan dit in de nabije toekomst nog veranderen. Ondanks dat het niet verplicht is, wordt het wel aangeraden. Aangezien het een medisch apparaat is, is het belangrijk dat deze goed werkt.

In de praktijk blijkt namelijk regelmatig dat AED’s niet direct inzetbaar zijn. Dit komt vaak door lege batterijen, elektroden die over de houdbaarheidsdatum zijn of door een storing. Een onderhoudsplan biedt hierbij uitkomst; regelmatig onderhoud door een professional zorgt ervoor dat jouw AED altijd gebruiksklaar is.

Hoe vaak moet een AED gecontroleerd worden?

Wij raden aan je AED jaarlijks te laten controleren om te zorgen dat de defibrillator altijd ingezet kan worden in een noodsituatie. Tijdens het jaarlijkse onderhoud controleren wij verschillende functies van de AED. Zo wordt een schoktest uitgevoerd. Onderdelen, zoals batterijen en elektroden, worden waar nodig vervangen. Software updates worden uitgevoerd en het geheugen van de AED wordt uitgelezen, waarbij we alert zijn op storingen. Door middel van jaarijks onderhoud heb je meer zekerheid dat je een goed werkende AED in huis hebt.

De betrouwbaarheid van AED’s is onze hoogste prioriteit. Daarom worden apparaten ouder dan 10 jaar nog wel volledig gecontroleerd, maar wordt er een rode sticker op de AED geplakt en adviseren wij om een nieuwe AED aan te schaffen. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste vervangende AED, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

AED status

De meeste AED’s voeren dagelijks, wekelijks of maandelijks een zelftest uit. Aan de hand van deze zelftest geeft de AED via de statusindicator een signaal af of deze wel of niet gereed is voor gebruik. Dit kan een piepend geluid, (groen) vinkje, ledlampje, bolletje of bijvoorbeeld een batterijteken of onderhoudssymbool zijn. Controleer regelmatig aan de hand van de statusindicator of de AED gereed is voor een inzet.

Houdbaarheid van de elektroden en de batterij

Op de elektrodenset staat een houdbaarheidsdatum. Houd deze in de gaten en vervang de elektroden op tijd.

Op de batterij kan een productiedatum staan, of een uiterlijke houdbaarheidsdatum. Omdat dit wel eens onduidelijkheid geeft kan je het best op de zelftest van de AED af gaan. Zodra het toestel aangeeft dat er een lage batterijspanning is dan is het direct tijd om de batterij te vervangen. Er is dan nog een klein beetje restcapaciteit voor een inzet, maar houd er rekening mee dat dit niet veel zal zijn.

Medisol Service Portal

Wanneer je een onderhoudscontract hebt afgesloten bij Medisol ontvang je ook inloggegevens voor de Medisol service portal. Binnen de portal kun je de onderhoudsstatus van jouw AED zien. Zo weet je precies wanneer de volgende onderhoudsbeurt van je AED zal plaatsvinden. Daarnaast kan je ook een afspraak inplannen voor onderhoud. Ook kun je onderhoudsrapporten inzien en handleidingen bekijken. Alle informatie over jouw AED zie je met de Medisol service portal op een centrale plaats, wat natuurlijk erg praktisch is en bijdraagt aan de zekerheid van een inzetbare AED. 

De voordelen van het Medisol Service Center

Wij helpen jou bij het onderhoud van je AED apparaat. Dankzij de verschillende onderhoudsplannen zit er altijd een plan bij die past bij jouw situatie. Als AED specialist van Europa met het grootste warehouse en al meer dan 20 jaar ervaring in de branche, weten we wat belangrijk is. We gaan bij het Medisol Service Center te werk volgens de ISO 13485 norm en hebben hiermee een hoge standaard in kwaliteit.