Een AED in de praktijk: ja of nee?
We vermoeden dat u deze vraag al jaren geleden met “ja” heeft beantwoord. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan namelijk het verschil maken tussen leven en dood bij een hartstilstand. Direct starten met reanimeren en het toedienen van een schok binnen zes minuten verhoogt de overlevingskans van een slachtoffer tot wel 70%.
Hoewel het volgens de Nederlandse wetgeving (nog) niet verplicht is om een AED te hebben, bent u wel verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van uw patiënten, bezoekers en medewerkers. Een AED kan hierin een cruciale rol spelen. Daarnaast straalt een goed voorbereide praktijk vertrouwen uit en laat het zien dat u oog heeft voor de gezondheid van uw patiënten.
Hoe lang gaat een AED mee?
Ons advies is om een AED na ongeveer 10 jaar te vervangen. Dit heeft meerdere belangrijke redenen:
- Verhoogd risico op storingen
AED’s die ouder zijn dan 10 jaar hebben een grotere kans op defecten of storingen, wat de betrouwbaarheid in kritieke situaties kan verminderen. - Langere laadtijd voor schokafgifte
Door slijtage van de condensatoren kan de laadtijd van de AED toenemen, wat cruciale tijd kan kosten bij een reanimatie. - Corrosie
Na verloop van tijd kunnen interne componenten, zoals elektronica en speakers, worden aangetast door roestvorming, wat de functionaliteit van de AED negatief beïnvloedt.
Lees hier meer over waarom vervanging na 10 jaar essentieel is: Levensduur AED
Aanbevolen AED's

DefiSign Pocket Plus
- Lichtgewicht: slechts 870 gram
- Stapsgewijze gesproken ondersteuning: duidelijke begeleiding tijdens gebruik èn metronoomfunctie
- Visuele ondersteuning: een groot kleuren LCD-scherm dat automatisch de helderheid aanpast aan het omgevingslicht
- Kinderknop: geen extra kinderelektroden nodig
- Optionele ECG-functie: voor extra diagnostische mogelijkheden

Mindray BeneHeart C1A V2
- Drietalige AED
- LCD-scherm dat de looptijd weergeeft van de reanimatie, het aantal toegediende schokken en de batterijstatus.
- Kinderknop, geen aparte kinderelektroden nodig
- QShock technologie zorgt ervoor dat de eerste schok binnen 8 seconden kan worden afgeleverd.

CU Medical i-PAD SP1
- Duidelijke gesproken instructies, ook geschikt voor de minder ervaren hulpverlener
- Geluidsdetector voor automatisch aanpassen van het volume
- Originele AED draagtas, waarbij de statusindicator nog steeds zichtbaar is
- Kinderknop, geen aparte kinderelektroden nodig
Kinderelektroden, kindersleutel of kindmodus?
Er zijn verschillende manieren om een AED geschikt te maken voor gebruik bij kinderen. Welke methode je gebruikt, hangt af van het type of merk AED:
- Kinderelektroden: Veel AED’s maken gebruik van aparte elektroden die speciaal zijn ontworpen voor reanimatie van kinderen.
- Kindersleutel: Bij sommige modellen, zoals de Philips Heartstart FRx, wordt de schoksterkte verlaagd door een kindersleutel in te steken.
- Kindmodus: Moderne AED’s van merken zoals Smarty Saver, CU Medical of Mindray beschikken steeds vaker over een kindmodus. Met één druk op de knop schakel je over van het protocol voor volwassenen naar het kinderprotocol. Dit verlaagt niet alleen de schoksterkte, maar past ook het reanimatieprotocol aan naar een verhouding van 15:2. Bij gebruik van de kindmodus zijn aparte kinderelektroden niet nodig.
Het is belangrijk om te weten welke functionaliteit jouw AED heeft. Controleer de specificaties of vraag advies aan onze specialisten.
Accessoires voor een AED in de praktijk
Onderhoud
Wij adviseren om regelmatig onderhoud aan uw AED te laten uitvoeren door een specialist. De afgelopen jaren bleek namelijk dat veel AED’s niet inzetbaar zijn door lege batterijen, verlopen elektroden of technische storingen. Met een onderhoudsplan voorkomt u deze problemen en waarborgt u de betrouwbaarheid van uw apparaat.
Het Medisol Service Center biedt maatwerkoplossingen. Vergelijk de verschillende onderhoudsplannen en kies de optie die het beste bij u past.


AED offerte aanvragen
Moet de AED in jouw praktijk worden vervangen, of schaf je er voor het eerst een aan? Vul het onderstaande formulier in om je vraag te stellen of een offerte aan te vragen. We helpen je graag verder!