Burendag 2023 – Zó schaf je een AED aan voor de buurt

Op 23 september 2023 vieren we weer burendag in Nederland. Deze dag draait om het socialer maken van de buurt; elkaar helpen en ontmoeten staat centraal. Belangrijk is natuurlijk dat zo’n buurt veilig is. In veel buurten ontstaat daarom tegenwoordig de interesse om een AED aan te schaffen. Een initiatief waar wij zeker achter staan. Wij geven in deze blog wat informatie en tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een AED in de buurt.

1. Ga voor een geschikte AED

Belangrijk is natuurlijk een AED te kiezen die geschikt is voor jouw wijk. Een buurt AED moet eenvoudig in gebruik zijn én tegen een stootje kunnen. We adviseren een robuuste AED aan te schaffen met zo min mogelijk geavanceerde professionele functionaliteiten, zodat ook ongetrainde mensen uit de wijk goed en eenvoudig met het apparaat over weg kunnen. Een volautomatische AED is hier geschikt voor, want dit apparaat geeft een goede begeleiding tijdens het reanimatieproces en dient zelf de schok toe wanneer dit nodig is. Onervaren gebruikers van de AED hoeven zo niet zelf op de schokknop te drukken. 

2. Kies een geschikte plaats voor de AED

We adviseren de AED in een buitenkast zonder slot op een toegankelijke, veilige en centrale locatie te plaatsen, zodat iedereen snel bij het apparaat kan in geval van nood. Plaats de AED in de schaduw of onder een afdakje, zodat het apparaat niet in de volle zon hangt. De DefiSign 200 buitenkast raden wij aan om te gebruiken voor een AED in de buurt. Lees meer tips in onze blog “Wat is de beste plek voor een AED?”.

3. Breng de kosten in kaart en regel de financiën

Het is belangrijk de financiën goed op orde te hebben voordat je een AED voor je wijk aanschaft. Start je bijvoorbeeld een crowdfundingsactie, of is er budget beschikbaar vanuit de gemeente of je wijkvereniging? Lees op onze pagina “Wat kost een AED?” meer over de aanschaf- en onderhoudskosten van een AED; met deze informatie breng je de verwachte kosten goed in kaart.

4. Onderhoud van de AED

Na de aanschaf van een AED is het belangrijk het onderhoud van het apparaat goed in de gaten te houden. Het afsluiten van een onderhoudsplan bij Medisol is dan een goede oplossing. Zo weet je zeker dat de AED altijd inzetbaar is en voorzien van actuele batterijen en elektroden. 

Op onze pagina “AED’s voor de buurt” vind je alle AED-apparaten die wij je zouden aanraden. Uiteraard kan je ook één van onze specialisten contacteren voor meer advies. Download onze informatiesheet "Een AED aanschaffen voor jouw buurt" om onze tips nog eens rustig door te lezen of om te delen met de buren binnen jouw wijk! 

Burendag Winactie!

Doe nu mee aan onze winactie en maak kans op een AED + buitenwandkast voor jouw buurt! Tijdens Burendag 2023 op 23 september geven wij deze mooie prijs weg. Meedoen kan via dit formulier