Wat is de beste plek voor een AED?

Hoe sneller je een AED kunt inzetten bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans is. Daarom is het belangrijk dat je de AED op een goed bereikbare plek hangt. “Wat is de beste plek voor een AED?”, dat lees je in deze blog!

De beste plek voor een AED - buiten

Wil je jouw AED buiten hangen? Dan is een veilige, vrije, zichtbare en bereikbare plaats aan te raden. Zorg bijvoorbeeld dat een hulpverlener geen drukke straat over moet steken om bij de AED te komen. Plaats de AED niet in de volle zon, maar hang hem in de schaduw of onder een afdak. Kies voor een AED kast die geschikt is voor buiten, deze heeft namelijk thermostaatgeregelde verwarming en ventilatie. Houd er ook rekening mee dat de kast aangesloten moet worden op de netstroom.

De beste plek voor een AED – binnen

Komt jouw AED binnen te hangen, bijvoorbeeld in een bedrijf of sportschool, dan raden we aan de AED op een centrale en welbezochte plaats te bewaren of te hangen. Plaats de AED bijvoorbeeld bij de ingang of in de kantine. Je kan de AED in een tas bewaren of in een wandhouder of kast. Zorg dat de AED goed zichtbaar is en hang bijvoorbeeld een bordje met het AED-pictogram op. Je kan ervoor kiezen de AED in de buurt van andere EHBO-artikelen te bewaren.

Een AED in een kast zonder slot

Vaak wordt een AED in een buitenkast geplaatst met een slot of pincode. Wij raden aan dit niet te doen! Bij een reanimatie telt namelijk iedere seconde. Plaats jouw AED in een wandkast zonder slot. Hierdoor is de AED voor iedereen toegankelijk en gaat geen belangrijke tijd verloren. Bij de onderhoudsplannen van Medisol is altijd een gratis diefstalverzekering inbegrepen. Zo hopen we de keuze voor een AED kast zonder slot voor jou makkelijker te maken. Daarnaast willen we graag meegeven dat diefstal van een AED niet vaak voorkomt, namelijk zo’n 5 tot 10 keer per jaar in Nederland (van de meer dan 100.000 AED’s in ons land!). Bron: gestolenaed.nl

Een AED binnen 6 minuten

Waar je de AED hangt is van groot  belang, omdat een goed bereikbare plek ervoor kan zorgen dat de AED sneller gebruikt kan worden bij de reanimatie van het slachtoffer. Het is belangrijk om als hulpverlener binnen 6 minuten een AED te kunnen gebruiken in geval van een (mogelijke) hartstilstand. Start je de reanimatie bij een hartstilstand namelijk binnen 6 minuten en is er een schokbare hartritmestoornis die je defibrilleert met een AED, dan is de overlevingskans van het slachtoffer 50 tot 70%. Het is belangrijk om je AED op een centraal punt te hangen, maar denk er bij ruim opgezette locaties aan dat het apparaat binnen de 6 minuten-zone moet vallen. Red je dit niet, dan is het plaatsen van meerdere AED’s een oplossing.