AEDwinkel.nl | Met het Hart voor het Hart
❤ 20 Jaar ervaring ❤ Meer dan 40.000 AED's geleverd ❤ Wij krijgen een 9,7 van onze klanten
Winkelwagen
€0,00

Kinderreanimatie en het nut van kinderelektroden

Als een klein kind (<25 kg) een circulatiestilstand krijgt, heeft dit meestal een andere startoorzaak dat een fibrillerend hart. Voorbeelden hiervan zijn:

- verstikking
- verdrinking.

De juiste behandeling in dit geval is:

- (laat) 112 bellen
- start reanimatie

Omdat niet altijd vast is te stellen wat de oorspronkelijke oorzaak is van de circulatie stilstand, zal de AED wel altijd gehaald moeten worden.

Indien een slachtoffer minder dan 25 kg weegt, is het gebruik van kinderelektroden gewenst, maar niet noodzakelijk.

Redenen om wel gebruik te maken van kinderelektroden:

- de AED gebruikt een speciale kinder-database bij de hart analyse (het normale hartritme van een jong kind is namelijk sneller tot veel sneller dan bij een volwassene)
- de stroomstoot van de AED schakelt terug van 150 joule naar 50 tot 80 joule.

De aanpassing van database, protocol en Joules verschilt van merk tot merk. In dit stuk is uitgegaan van de Philips AED’s.

Redenen om geen gebruik te maken van kinderelektroden:

- er moet gewisseld worden van elektroden, midden in een paniek situatie, dit kan tot vertraging leiden. Een kindersleutel of schakelknop kan een oplossing zijn.
- ook met volwassenenelektroden is de AED inzetbaar voor kinderen die minder dan 25kg wegen.
- de Nederlandse Reanimatie Raad schrijft in de thans gelden richtlijnen: Standaard AED’s mogen ook worden gebruikt voor het defibrilleren van baby’s en kinderen als er voor hen geen aangepaste AED voorhanden is.
- bij kinderen onder de 25kg komt minder dan 5x per jaar een circulatiestilstand voor, waarbij fibrillatie de oorzaak is.

Samenvattend:

Het is beter voor een kind als er kinderelektroden worden gebruikt, echter in een geval van nood moet de AED voor volwassenen gebruikt worden.

Let wel op: bij kinderen onder de 25kg moeten de elektroden anders geplakt worden! Zie de afbeelding. 

(1 elektrode aan de achterzijde tussen de schouderbladen & 1 elektrode aan de voorzijde op het borstbeen/tussen de tepels; om te reanimeren worden de handen in dit geval op de elektrode geplaatst)

Search engine powered by ElasticSuite