Het gebruik van een AED met kinderelektroden

Een circulatiestilstand bij een kind komt meestal door verstikking of verdrinking, en niet in de eerste plaats door problemen met het hart. De circulatiestilstand zal zo snel mogelijk moeten worden verholpen. Daarom is het noodzakelijk om de reanimatie te starten en een AED te (laten) halen. Bij het gebruik van de AED bij kinderen is het aangeraden om kinderelektroden te gebruiken. Kinderelektroden worden ook wel pediatrische elektroden genoemd.

Wanneer kinderelektroden voor de AED gebruiken?

Een goede richtlijn voor het gebruik van kinderelektroden is bij kinderen tot 8 jaar oud of een gewicht onder de 25 kg. In een noodgeval weet je de exacte leeftijd of het precieze gewicht meestal niet, en dan moet je een inschatting maken.

Goed om te weten: kinderelektroden zijn gewenst, maar niet noodzakelijk. De Nederlandse Reanimatieraad raadt het gebruik van kinderelektroden aan, maar als dit niet voorhanden is mag er ook een standaard AED met elektroden voor volwassenen worden gebruikt. Een AED met volwassenelektroden is dus ook gewoon inzetbaar voor kinderen van 0-8 jaar of een gewicht onder de 25 kg.

Een reden om géén gebruik te maken van kinderelektroden is bijvoorbeeld het moeten wisselen van de elektroden in een panieksituatie. Dat kan juist voor vertraging zorgen.

Hoe werken kinderelektroden?

  • De AED gebruikt een speciale kinderdatabase bij de hartanalyse. Het normale hartritme van een jong kind is namelijk sneller dan dat van een volwassene.
  • De stroomstoot van de AED schakelt terug van 150 joule naar 50-80 joule. Deze aanpassing verschilt van merk tot merk. Hier is uitgegaan van Philips AED's.

Het plakken van de kinderelektroden werkt ook anders. Bij hele jonge kinderen, onder de 25kg, plak je één elektrode op de borst en één elektrode op de rug tussen de schouderbladen. Bij het reanimeren worden de handen in dit geval op de elektrode geplaatst.

Kinderelektroden, kindsleutel of kindmodus?

Veel AED’s werken met aparte kinderelektroden, maar er zijn ook AED’s die in plaats daarvan een kindersleutel (infant key) gebruiken. De Philips Heartstart FRx AED bijvoorbeeld. Zo'n kindersleutel steek je in de AED en daardoor wordt de sterkte van de schok verlaagd. Daarnaast zijn er ook nog AED’s die een kindmodus hebben. Zo kun je met één druk op de knop switchen van volwassenprotocol naar kinderprotocol. Zo zie je maar: je hebt niet altijd aparte kinderelektroden nodig. Kijk daarom goed naar de specificaties van je AED of vraag dit na bij onze specialisten.

Kinderelektroden voor jouw AED kopen?

Heeft jouw AED geen kindmodus, dan raden we je aan om een setje kinderelektroden aan te schaffen. Die bewaar je dan bij de AED. Zeker voor AED's bij scholen, sportclubs en zwembaden raden we dit aan. In ons assortiment vind je elektroden voor alle AED’s. Bekijk alle kinderelektroden of kies hieronder direct het juiste merk.

Bekijk goed welke elektroden er nodig zijn voor het merk en het type AED. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op met onze specialisten voor persoonlijk advies.