Reanimatietraining tijdens de Corona crisis

 

AED apparaat

Een Automatische Externe Defibrillator, in de volksmond ook wel een 'AED' genoemd, is een apparaat dat het hartritme kan herstellen bij mensen met een hartstilstand of een hartritmestoornis. Een AED kan worden gebruikt als onderdeel van een reanimatie. Het apparaat kan zelf het hartritme van een patiënt analyseren en bepalen of het nodig is om een elektrische schok af te geven om het ritme weer in gang te brengen. Daarnaast zijn de meeste AED's ook voorzien van een metronoom, die het tempo aangeeft voor de reanimatie van het hart door de hulpverlener zelf.

AED's worden op veel openbare locaties geplaatst zoals winkelcentrums, kantoren en woonwijken. De kleine AED kan ook eenvoudig in een auto worden vervoerd, zoals bijvoorbeeld in politievoertuigen. Via de app van het Rode Kruis kunt u eenvoudig zien waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. 

Een AED gebruiken

Een AED apparaat is zo ontworpen dat hij door vrijwel iedereen kan worden gebruikt, ook voor een eerste keer. Tijdens reanimatiecursussen komt het gebruik van AED ook aan bod, waarbij je leert het apparaat aan te sluiten en te bedienen. Dit kan in een echt dreigende situatie tijd schelen en de bediener van apparaat meer zekerheid bieden.

De AED defibrillator werkt via een stembegeleiding en geeft dus via audio instructies aan de bediener van het apparaat. Het apparaat bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Door deze elektroden kan de AED het hartritme analyseren en vertellen wat er vervolgens moet gebeuren. Het apparaat laat in zo'n geval bijvoorbeeld duidelijk weten of je moet doorgaan met reanimeren of dat er een schok moet worden toegediend. 

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende variaties van een AED. De volautomatische AED geeft, na de analyse van het hartritme, zelf een schok aan de patiënt zonder verdere handeling van de gebruiker van het apparaat. Een semi-automatische AED zal in dit geval aan de gebruiker vragen om een knop in te drukken voor het toedienen van een schok.

Een gewone AED is geschikt voor personen vanaf 8 jaar. Er zijn ook AED's waarbij er speciale kinderelektroden worden meegeleverd die zorgen voor een aangepaste hoeveelheid stroom. Ook zijn er AED's waarbij de aanpassing al in het apparaat zelf gebeurt en er dus geen aparte elektroden hoeven worden te gebruikt. 

Wat is de beste AED?

Overweegt u een AED voor thuis? Dan is het goed om de tijd te nemen de verschillende soorten te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig via de website van AED Nederland. Alle AED's die in Europa worden verkocht hebben een CE-keurmerk. Dit betekent dat het apparaat veilig is in gebruik voor de hulpverlener en het slachtoffer. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarin in AED's onderling van elkaar kunnen verschillen, die wellicht voor u bepalend kunnen zijn in een aanschaf.

Sommige AED's worden geleverd met verschillende taalopties. Dit kan relevant zijn wanneer het apparaat wordt geplaatst op een locatie waarbij de kans aanwezig is dat de hulpverlener geen Nederlands spreekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hotel, horecagelegenheden of internationale kantoren.


Per merk kan het uiterlijk van een AED natuurlijk ook verschillen. De instructies voor de hulpverlener worden via een stem gecommuniceerd, maar een aantal AED's hebben ook een scherm. Per apparaat kan het daarin verschillen welke informatie er wordt getoond. Zo zijn er varianten met een ECG AED of een duidelijke visuele instructie voor het toepassen van de hartmassage. 

Het onderhoud van een AED is uiteraard ook van belang. Per leverancier kan de garantie en service hierin verschillen. Houdt hierbij ook rekening met eventuele kosten voor het vervangen van onderdelen, water- en stofdichtheid van het apparaat en in hoeverre het apparaat zelf kan testen of hij nog goed functioneert.