Wat moet ik doen met oude AED batterijen of elektroden?

Op de batterijen en elektroden van een AED zit een houdbaarheidsdatum. Ook moet je de elektroden en soms de batterijen na inzet vervangen. Maar wat doe je dan met je oude AED elektroden of batterijen?

Wat moet ik doen met oude AED batterijen?

De oude batterijen van je AED mag je niet zomaar in de vuilnisbak gooien. Wij raden aan de batterijen bij een inleverpunt voor batterijen te deponeren in de daarvoor bestemde bak of box. Zo'n inleverpunt is vaak te vinden in supermarkten en winkels. Op de site van het Stibat (Stichting Batterijen) kan je vinden waar een inleverpunt voor batterijen bij jou in de buurt is. Ook bij de milieustraat kan je oude AED batterijen inleveren.

Wat moet ik doen met oude AED elektroden?

Elektroden die de houdbaarheidsdatum hebben overschreden en niet langer geschikt zijn voor gebruik in noodsituaties, kunnen nog steeds nuttig zijn voor trainingsdoeleinden. Ze kunnen worden gebruikt tijdens reanimatietrainingen of opleidingen om mensen vertrouwd te maken met het gebruik van een AED en het correct plaatsen van de elektroden. Dit kan een waardevolle educatieve tool zijn om mensen te leren hoe ze adequaat moeten reageren in noodgevallen.

Als je elektroden voor trainingsdoeleinden wilt gebruiken, zorg er dan wel voor dat ze duidelijk als zodanig zijn gemarkeerd en niet per ongeluk worden gebruikt tijdens een echte noodsituatie. Het is belangrijk om altijd nieuwe, niet-vervallen elektroden in de AED te hebben voor direct gebruik bij noodsituaties, terwijl de verlopen elektroden worden bewaard en duidelijk worden aangegeven voor training.

Kan je de verlopen elektroden van je AED niet voor trainingsdoeleinden gebruiken? Je kan ze, in tegenstelling tot batterijen, gewoon in de vuilnisbak gooien.

Oude AED

Nadat je de beslissing hebt genomen om de oude AED te vervangen na een periode van 10 jaar of meer, adviseert Medisol om de oude AED bij ons in te leveren. Als alternatief, om verzendkosten te besparen, kun je ervoor kiezen om de AED naar de milieustraat te brengen.

AED's en duurzaamheid

Door jouw oude AED bij ons in te leveren, draag je bij aan een duurzamere toekomst. We werken samen met Stichting OPEN voor het recyclen en verwerken van oude apparaten. Het recyclageproces zorgt ervoor dat de grondstoffen uit oude AED's worden hergebruikt voor nieuwe producten. Bovendien draagt een efficiënt en milieuvriendelijk transport- en verwerkingsproces bij aan een beter milieu.

Stichting OPEN is ook gespecialiseerd in het verzamelen en recyclen van accu's en batterijen. We verzamelen oude AED-batterijen, bijvoorbeeld na service in ons Service Center, in een speciale container en periodiek worden ze opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Na handmatige sortering begint Stichting OPEN met het recyclen van de batterijen.

De batterijen worden verpulverd en blootgesteld aan temperaturen tot 850°C, waardoor verschillende metalen worden teruggewonnen, zoals ijzer, lood, zink en mangaan. Deze metalen kunnen worden hergebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten, waardoor ook de batterijen een tweede leven krijgen.

HartslagNu updaten

Het is essentieel om je HartslagNu-account bij te werken wanneer je de batterijen elektroden van je AED vervangt, zodra je geregistreerd bent bij HartslagNu. Pas de vervaldatum aan in je account om ervoor te zorgen dat je AED altijd operationeel is en klaar staat om levens te redden.

Vragen over oude AED elektroden en batterijen

Heb je nog vragen of behoefte aan meer informatie over de levensduur van AED-batterijen en elektroden? Wil je onafhankelijk advies over het maken van de juiste keuze met betrekking tot batterijen of andere AED-onderdelen? We staan voor je klaar om te helpen. Je kunt ons gemakkelijk bereiken via ons telefoonnummer +31 (0) 118 - 620074. We beantwoorden graag al je vragen en voorzien je van de benodigde informatie.