Kwart van de sportverenigingen heeft geen AED

Uit een onderzoek van Mulier Instituut kwam een schokkende conclusie naar voren: een kwart van de sportverenigingen in Nederland heeft geen AED in huis. Een AED is van belang om de overlevingskans van iemand met een hartstilstand te vergroten. Bij een hartstilstand moet je zo snel mogelijk kunnen handelen. Wij lichten toe waarom je als sportvereniging wél een AED zou moeten aanschaffen.

Door het onderzoek van Mulier Instituut kwam naar voren dat veel sportverenigingen in Nederland geen AED willen aanschaffen, omdat dit qua kosten niet mogelijk is. Wij raden in dat geval aan voor sportverenigingen gevestigd op een sportpark, om de kosten te delen voor een gezamenlijke AED op het park. De prijs van een AED ligt meestal tussen de €1.200,- en €3.000. Als je als sportvereniging wat minder te besteden hebt kan je ook voor een AED met een lager kostenplaatje gaan, want alle AED’s redden levens!

Ook jonge sporters kunnen een hartstilstand krijgen

Veel sportverenigingen noemen in het onderzoek dat zij geen AED willen aanschaffen omdat er voornamelijk jongeren bij de sportvereniging aangesloten zijn en ze niet verwachten een AED apparaat te gebruiken. Maar let op, iedereen kan een hartstilstand krijgen! Zowel jong als oud. Daarnaast heb je ook te maken met toeschouwers die getroffen kunnen worden door een hartstilstand. In dit geval wil je ook een AED in de buurt hebben. Zo overleefde in september 2022 nog een fan op de tribune van een voetbalwedstrijd tussen Cádiz en FC Barcelona een hartaanval door de inzet van een AED.

Welke AED voor een sportvereniging?

Het is belangrijk dat een AED voor een sportvereniging gebruiksvriendelijk is. Je moet het apparaat namelijk snel kunnen inzetten. Daarnaast is het goed om te kiezen voor een defibrillator die stof- en waterbestendig is. Een robuuste AED is handig, omdat hij wel tegen een stootje moet kunnen. Er zijn ook AED’s in een bijpassende draagtas, zodat je hem snel kunt meepakken in een noodsituatie. Wij raden een aantal AED’s voor sportclubs aan, zoals de CU Medical I-PAD SP1 AED, DefiSign LIFE AED en de Heartsine Samaritan PAD 350P AED.