Fan overleeft hartaanval dankzij AED tijdens voetbalwedstrijd Cádiz-Barcelona

Afgelopen weekend werd de voetbalwedstrijd tussen Cádiz CF en FC Barcelona voortijdig stilgelegd. Een fan op de tribune werd onwel en doelman Jeremias Conan Ledesma schoot direct te hulp door een AED te halen.

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg een supporter op de tribune, achter het doel van Cádiz-keeper, een hartaanval. Keeper Ledesma reageerde alert en sprintte naar de zijlijn om de AED te pakken en vervolgens richting de tribune te gooien. Er was snel gepaste hulp ter plaatse om de fan te helpen.

Tijdens de onderbreking van vijftig minuten werden de spelers naar de kleedkamers gestuurd. Op dat moment was voetbal totaal niet belangrijk.  
 
“We kregen daar te horen dat de man zou kunnen overlijden", blikte FC Barcelona-trainer Xavi Hernández terug. "Uiteraard waren we heel bezorgd. Ik probeerde de spelers wel gefocust te houden, maar dat was erg lastig. We hebben het over een mensenleven en dat is natuurlijk veel belangrijker dan een voetbalwedstrijd."

Na het voorval verklaarde de voorzitter van Cádiz dat de man een hartaanval heeft gehad, maar succesvol is gereanimeerd met behulp van de AED. De supporter is in stabiele toestand vervoerd naar het ziekenhuis.

Een combinatie van factoren heeft ervoor gezorgd dat deze situatie goed is afgelopen. Voetbalclub Cádiz heeft hun stadion goed uitgerust met de juiste materialen, zoals de AED. Hulpverleners waren snel ter plaatse en natuurlijk het alert handelen van spelers en scheidsrechter.