AEDwinkel.nl | Met het Hart voor het Hart

❤ 20 Jaar ervaring ❤ Meer dan 50.000 AED's geleverd ❤ Wij krijgen een 9,7 van onze klanten

Controle onderhoud AED

Keuring verplicht?

Bij Medisol krijgen we geregeld de vraag: ''Is het verplicht om een AED te keuren?'' Vanuit de overheid is het op dit moment nog geen verplichting. De kans zit er wel in dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. Ondanks dat het niet verplicht is, wordt het wel aangeraden. Aangezien het een medisch apparaat is, is het belangrijk dat deze goed werkt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat AED’s niet direct inzetbaar zijn. Dit komt vaak door lege batterijen, elektroden die over de houdbaarheidsdatum zijn of door een storing. Een onderhoudsplan biedt hierbij uitkomst; regelmatig onderhoud door een professional zorgt ervoor dat jouw AED altijd gebruiksklaar is.

Status AED

De meeste AED’s voeren dagelijks, wekelijks of maandelijks een zelftest uit. Aan de hand van deze zelftest geeft de AED via de statusindicator een signaal af of deze wel of niet gereed is voor gebruik. Dit kan een piepend geluid, (groen) vinkje, ledlampje, bolletje of bijvoorbeeld een batterijteken of onderhoudssymbool zijn. Controleer regelmatig aan de hand van de statusindicator of de AED gereed is voor een inzet.

Houdbaarheid van de elektroden en de batterij

Op de elektrodenset staat een houdbaarheidsdatum. Houd deze in de gaten en vervang de elektroden op tijd.

Op de batterij kan een productiedatum staan, of een uiterlijke houdbaarheidsdatum. Omdat dit nog wel eens onduidelijkheid geeft kan je het best op de zelftest van de AED af gaan. Zodra het toestel aangeeft dat er een lage batterijspanning is dan is het direct tijd om de batterij te vervangen. Er is dan nog een klein beetje restcapaciteit voor een inzet, maar houd er rekening mee dat dit niet veel zal zijn.

AED onderhoudsplan

Het onderhoud van jouw AED is erg belangrijk, het is advies is om jaarlijks onderhoud uit laten voeren door een specialist, die zorgt voor zekerheid en veiligheid. Hiermee zorg je voor een werkende AED die in noodsituaties gebruikt kan worden.

Bij ons heb je de mogelijkheid om AED onderhoud op maat af te nemen. Geheel afhankelijk van jouw situatie kun je de verschillende plannen met elkaar vergelijken en de keuze maken. 

Goed om te weten: wij adviseren voor AED's een levensduur van 10 jaar. Kijk naar de leeftijd van jouw toestel om te beslissen of deze onderhouden of vervangen moet worden.