verschil tussen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand

Het hart is de enige spier in het menselijk lichaam die autonoom kan samentrekken en ontspannen, zonder bewuste controle. Een ontzettend bijzonder orgaan, dus! Het slaat zo'n 100.000 keer per dag, pompt bloed en zuurstof naar alle cellen en weefsels. Dit continue, levenslange werk maakt het hart tot een onmisbare krachtcentrale. Zijn vermogen om aan te passen aan de vraag van het lichaam, of dit nu in rust of tijdens inspanning is, maakt het tot een uniek en vitaal orgaan. Leven zonder functionerend hart is (nog) onmogelijk.

Alhoewel het hart een sterk orgaan is, kunnen er echter problemen optreden, zoals hartfalen, een hartinfarct of een hartstilstand. In deze blog leggen we uit wat deze termen precies betekenen en hoe ze van elkaar verschillen.

Wat zijn hartfalen?

Wanneer de pompfunctie van het hart vermindert, bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk of hartziekten, dan noemen we dit hartfalen. Stel je het hart voor als een krachtige pomp die bloed door je lichaam stuwt. Soms wordt deze pomp zwakker en heeft het moeite om het bloed effectief rond te pompen; dit noemen we hartfalen. Een verminderde pompfunctie van het hart kan verschillende klachten met zich meebrengen, bijvoorbeeld kortademigheid, vermoeidheid en zwelling in de benen. 

Hartfalen is helaas niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen door een arts mogelijk (zoals medicatie of leefstijladvies) om de klachten bij hartfalen te verminderen. Meer informatie over hartfalen vind je op de site van de Hartstichting.

Lees zeker ook onze blog waar we het verschil tussen hartfalen en een hartstilstand uitgebreid uitleggen.

Wat is een hartinfarct?

Een hartinfarct staat bekend als een hartaanval. Dit gebeurt wanneer een deel van het hart geen bloed krijgt. Dit kan gebeuren doordat een van de kransslagaders, die het hart van bloed voorzien, verstopt raakt. Vergelijk het met een verstopte buis in een rietje, waardoor het sap niet kan stromen.

Dit is een ernstige situatie die onmiddellijke medische hulp vereist. Mensen met een hartaanval kunnen symptomen ervaren zoals pijn op de borst, kortademigheid en misselijkheid. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen.

Wat is een hartstilstand?

Een hartstilstand is als de motor van een auto plotseling stopt met draaien. Het hart stopt met pompen en hierdoor stroomt er geen bloed meer naar de rest van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een ernstig probleem is met het hartritme. 

In dit geval is snelle actie van levensbelang. Allereerst is het belangrijk om de hulpdiensten te bellen voor professionele hulp. Omstanders kunnen proberen reanimeren, wat betekent dat ze de borst van het slachtoffer indrukken om het hart kunstmatig te laten pompen. De inzet van een AED maakt de kans op overleving vele malen groter, dan als deze ontbreekt tijdens de reanimatie. 

Meer weten over het herkennen van een hartstilstand? Wij hebben er een blog over geschreven waarin we dit haarfijn uitleggen.

Wat kun jij doen?

Hartfalen, een hartinfarct en een hartstilstand zijn allemaal ernstige aandoeningen die het hart betreffen, maar ze verschillen in oorzaak en symptomen. Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen wanneer er iets mis is en wat je moet doen om levens te redden.

Als je vermoedt dat iemand een hartaandoening heeft, twijfel dan niet en zoek onmiddellijk medische hulp. Bel 112, roep om hulp en maak gebruik van een AED als deze in de buurt is. Het kan het verschil maken tussen leven en dood. 

Medisol staat met een team van experts klaar om jou onafhankelijk te adviseren over levensreddende AED's en bijbehorende producten. Wij zetten ons in om de wereld voor iedereen veiliger te maken. Ben je op zoek naar een AED voor jouw wijk, bedrijf, gemeente of VVE? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.