Hoe herken je een hartstilstand

Om snel te hulp te kunnen schieten bij een hartstilstand is het allereerst belangrijk om te weten hoe je deze noodsituatie herkent! Bij een hartstilstand gaat het om een levensbedreigende situatie waarbij elke seconde telt.

Een plotselinge hartstilstand kun je herkennen aan bewustzijnsverlies. Iemand valt namelijk flauw door een tekort aan bloed naar de hersenen. Het hart pompt geen bloed meer rond bij een hartstilstand. Ook ademt het slachtoffer niet meer of niet meer zoals normaal en kan de persoon er wat grauw uitzien. Daarnaast kan je geen hart- of polsslag meer voelen. Al na 4 tot 6 minuten na de hartstilstand raken hersencellen beschadigd, waarna ook andere organen schade op kunnen lopen. Het gaat hier om onherstelbare schade, waardoor het zeer belangrijk is om snel hulp te bieden wanneer iemand een hartstilstand heeft.

Gasping bij een hartstilstand – wat is het?

Bij een hartstilstand kan er ook sprake zijn van gasping. Ook dit is een manier om een hartstilstand te herkennen. Gasping treedt op bij een laag zuurstofgehalte in de hersenen door een circulatiestilstand. Het is een reflex van het lichaam, waarbij de ademhaling erg luidruchtig is. Het klinkt als een zagend of gorgelend geluid. De ademhalingsbeweging is schokkend en/of onregelmatig. Het lijkt op een vis happend naar lucht. Let wel op dat gasping er op veel verschillende manieren uit kan zien, afhankelijk van de duur van de circulatiestand.

Kan ik een hartstilstand aanvoelen?

Een hartstilstand treedt plotseling op, waardoor je in veel gevallen voorafgaand geen symptomen hebt. Vaak weet een slachtoffer van een hartstilstand niet dat er iets mis was met zijn of haar hart. Een hartstilstand kan soms het gevolg zijn van een hartinfarct. Er zijn verschillende symptomen voor een hartinfarct:

  • Zweten;
  • Misselijkheid;
  • Drukkend en/of beklemmend gevoel bij de borst(streek), nek en bovenarmen;
  • Vermoeidheid;
  • Grieperig gevoel;
  • Grauwe of bleke huidskleur;
  • Blauwe lippen of nagels.

Let wel op dat het bij een hartinfarct niet altijd om duidelijke symptomen gaat. De symptomen van een hartinfarct zijn heel aspecifiek, waardoor het herkennen vaak lastiger is. Voornamelijk bij vrouwen komt een hartinfarct vaak niet gepaard met de "klassieke" symptomen.

Wat is een hartstilstand?

Om een hartstilstand te kunnen herkennen is het ook belangrijk om te weten wat het nu precies inhoudt. Wanneer iemand een hartstilstand heeft stopt het hart met kloppen en wordt er geen bloed meer rondgepompt door het hart. Er is sprake van ernstige ritmestoornissen.

Wat te doen bij een hartstilstand?

Vermoed je een hartstilstand? Dan is het van belang om snel hulp te bieden. Bel meteen 112 en start de reanimatie. Is er een AED (automatische externe defibrillator) in de buurt? Sluit deze dan aan. Een AED apparaat dient wanneer nodig een levensreddende schok toe.