Wanneer gebruik je een AED

Op steeds meer openbare plekken vind je tegenwoordig een AED (automatische externe defibrillator). Ook veel particulieren schaffen de laatste tijd een AED aan. Misschien heb jij er ook één zien hangen en vraag je je af: “Wanneer gebruik je een AED?”. Je leest het in deze blog!

AED’s redden levens! Wanneer je een AED inzet bij een reanimatie is de kans vele malen groter dat iemand een hartstilstand overleeft, dan wanneer je enkel de klassieke reanimatie met borstcompressie en beademing toepast. Daarom is het van belang dat een AED apparaat ingezet wordt bij een hartstilstand. Het apparaat kan het hart namelijk resetten door een schok toe te dienen, waardoor het hart weer normaal kan kloppen. Er is mogelijk sprake van een hartstilstand wanneer iemand niet bij bewustzijn is en niet normaal meer ademt. Lees in onze blog “Hoe herken je een hartstilstand?” meer over dit onderwerp.

Kan je altijd een AED gebruiken?

Een AED kan je altijd gebruiken, ook bij twijfel. De AED voert namelijk eerst een test uit om te analyseren of het hart van het slachtoffer een schokbaar hartritme heeft. Bij een normaal hartritme of helemaal geen hartactiviteit zal geen schok gegeven worden. In principe kan je een AED dus niet foutief gebruiken. Je hoeft geen professional te zijn om een AED te kunnen gebruiken; door de gesproken en/of visuele instructies kan iedereen omgaan met een AED. Het gebruiken van een AED is 100% veilig.

Welk moment zet je een AED aan?

Bel altijd eerst 112 bij (het vermoeden van) een hartstilstand. Binnen het reanimatieschema wordt dan een AED aangezet. Vanaf dit moment geeft de AED de nodige instructies aan de gebruiker. Door het inzetten van een AED en het reanimeren van het slachtoffer zorg je dat geen kostbare tijd verspild wordt totdat de hulpdiensten arriveren.

AED kopen

Wil je een AED kopen? Bij Medisol bieden we AED’s aan van verschillende merken. Bekijk zeker eens ons uitgebreide assortiment.