AED op festival of evenement

Het is weer zover: het festivalseizoen is aangebroken! De komende tijd heb je misschien wel een aantal festivalbezoeken of bezoeken aan evenementen op de planning staan. Iets om naar uit te kijken en volop van te genieten! Maar op een plek waar veel mensen tegelijk samenkomen, zoals bij een evenement of festival, kan er ook weleens iets misgaan. In geval van acute nood, bijvoorbeeld als iemand een hartstilstand krijgt, is het van belang om te weten waar je de EHBO-post kunt vinden, of waar de dichtstbijzijnde AED hangt.  

Waarom is een AED op een evenement belangrijk?

Allereerst is het goed om te weten wat een AED precies is, en waarom het zo belangrijk is om deze op een festivalterrein of evenemententerrein te hebben. Een AED is een draagbaar apparaat dat kan worden gebruikt om een persoon met een hartstilstand een elektrische schok te geven om het hart weer op gang te brengen. Het apparaat geeft spraakinstructies om de gebruiker door het proces te begeleiden, zodat ook personen zonder medische achtergrond in staat zijn om de AED te gebruiken. Een hartstilstand kan op elk moment en op elke plaats voorkomen, dus het is van cruciaal belang om snel te handelen. 

Wat kun je als bezoeker doen?

Door snelle toegang tot een AED kan de overlevingskans van een persoon met een hartstilstand aanzienlijk toenemen. Daarom is het cruciaal om te weten waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt op een evenement. De locatie van de AED kan verschillen afhankelijk van de grootte en indeling van het evenement. Vaak worden AED's op evenementen geplaatst op strategische locaties, zoals bij de ingang, de belangrijkste doorgangen, of in de buurt van de EHBO-post. Het is een goed idee om bij aankomst op het evenement te vragen waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is en dit te onthouden in geval van nood. 

Als er geen duidelijke aanwijzingen zijn over waar de AED zich bevindt, is dit natuurlijk niet fijn. In dat geval kun je de organisatoren of het personeel van het evenement vragen waar het apparaat is geplaatst. Op sommige evenementen zijn er ook vrijwilligers die specifiek zijn getraind om te helpen bij medische noodgevallen en zij kunnen je ook helpen de AED te vinden en te gebruiken indien nodig. 

Aanvullend advies van Medisol 

Houd er wel rekening mee dat het op een evenement of festival soms ook te druk kan zijn voor het personeel om jou duidelijk en volledig te woord te staan. Daarom een tip van ons: bel de organisator van een evenement eens op voorafgaand aan het evenement met je vragen wat betreft veiligheidsmaatregelen en EHBO-posten. Het nemen van deze maatregelen als bezoeker van een evenement kan de overlevingskansen van een slachtoffer van een hartstilstand aanzienlijk verbeteren.  

Zo bezoek je met een gerust hart jouw favoriete evenement!  

AED aanschaffen voor een evenement of festival

Wil je meer te weten komen over AED’s op een evenement of festival? Of wil je voor jouw evenement een AED aanschaffen en wil je ons advies hierbij? Onze specialisten staan voor je klaar en denken met je mee op basis van jouw wensen en budget. Neem hier contact met ons op.