Ga goed voorbereid op vakantie: denk aan je veiligheid!

Het is juni en daarmee bijna tijd voor de zomervakantie! Is de voorpret al begonnen en heb jij jouw koffer al ingepakt? Dan is er nog één ding dat je zeker niet mag vergeten: je eigen veiligheid en dat van de mensen om je heen! Wees 100% voorbereid op vakantie met de tips in dit blog.

Signalen om te herkennen

Een noodgeval zit in een klein hoekje, ook wanneer je van de zon aan het genieten bent op jouw vakantiebestemming. Een hartstilstand kan namelijk overal gebeuren: thuis, op het werk en natuurlijk ook op vakantie.  
Hoe herken je een hartstilstand? Vaak raakt iemand binnen enkele seconden bewusteloos en ademt de persoon niet meer of niet meer normaal. Ook kan iemand er wat grauw uitzien. Dit zijn de signalen die je al snel kunt herkennen, en daarop moet meteen actie worden ondernomen!

Wat moet je doen?

Wanneer je in de buurt van een persoon bent die een hartstilstand heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk te helpen. Check allereerst of de patiënt aanspreekbaar is. Zo niet, bel dan meteen het noodnummer. Let op: in elk land geldt een ander noodnummer. Ben je dus in het buitenland? Dan is het belangrijk te weten wat het noodnummer van dat land is!

Vervolgens ga je over op reanimeren. Heb je dit nog nooit gedaan? Probeer het toch zo goed mogelijk te doen, of check of er omstanders zijn die dit (desnoods samen met jou) willen doen. Het is belangrijk het reanimeren zo snel mogelijk te starten, want elke seconde telt! Daarnaast verhoogt de inzet van een AED de overlevingskans, dus als er één in de buurt is, geef dan iemand de opdracht die te gaan halen.

Zo ben je echt voorbereid

Natuurlijk hoop je op een onbezorgde vakantie, maar mocht er toch iets gebeuren, dan is het in elk geval handig rekening te houden met de volgende zaken: 

  • Sla het noodnummer van jouw vakantieland op in je telefoonnummer, zodat je in geval van nood altijd kunt bellen;
  • Bij reanimatie hoort ook de mond-op-mondbeademing. De DefiSign Kiss of Life is een eenvoudig beademingsmasker, maar is altijd handig om bij je te hebben;
  • Zorg dat je het pasje van je zorgverzekering bij je hebt, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan;
  • Wil je echt goed voorbereid zijn, volg dan van te voren een reanimatiecursus. Zo ben je niet alleen van waarde bij een noodgeval op vakantie, maar ook wanneer je weer terug thuis bent!