Van eng apparaat tot de 50.000e AED

“Van eng apparaat tot de 50.000e AED”

Toen ik nog als ambulanceverpleegkundige werkte, was er nog vrij weinig aandacht voor AED’s. Tijdens ons werk op de ambulance kwamen we wel eens AED’s tegen bij een inzet, maar dat waren nog uitzonderingen. De AED was nieuw en vooral eng voor veel mensen. Om eerlijk te zijn kwamen we de AED vaker ongebruikt tegen dan gebruikt. De “early adopters” van eind jaren ’90/ begin 2000 hadden weliswaar een AED, maar deze werden nog niet op grote schaal ingezet om mensenlevens te redden.

Nederland koploper

De afgelopen jaren hebben met name organisaties zoals de Hartstichting, het Rode Kruis en HartslagNu ervoor gezorgd dat de AED eigenlijk niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Wat een fantastische ontwikkeling is dat toch! Ieder jaar nemen wij deel aan het jaarlijkse congres van de Nederlandse Reanimatieraad en steeds zie je nog een groei in deze ontwikkeling: Bij steeds meer hartstilstanden wordt een AED gebruikt, ieder jaar stijgt het aantal mensen die kunnen reanimeren en ook ieder jaar stijgt het aantal hulpverleners die zijn ingeschreven als burgerhulpverlener bij HartslagNu om ieder moment van de dag te helpen in het redden van mensenlevens. Tijdens de congressen van de European Resuscitation Council blijkt ook steeds dat wij in Nederland hierin vooroplopen. Afgelopen december konden wij vieren dat in heel Nederland nu binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren! In het systeem zijn nu maar liefst 245.000 mensen aangemeld met 24.000 AED’s.



Verzadiging

Gek genoeg dachten wij zo’n 10 jaar geleden al dat de markt aan het verzadigen was. Ik herinner mij dat fabrikanten en leveranciers steeds weer verwachtten dat aan de groei van het aantal AED’s een einde zou komen, om te beginnen in Nederland. We hadden immers al zoveel AED’s geplaatst! Maar ieder jaar opnieuw werden er AED’s verkocht, vanwege het toenemende bewustzijn bij mensen. AED’s redden immers écht levens!

Trots

Persoonlijk ben ik niet alleen trots op de huidige situatie in Nederland, maar ook op de ontwikkeling in andere Europese landen. We zien in Denemarken een vergelijkbare groei met die van Nederland en ook in andere Europese landen is er nog steeds sprake van een continue groei in het aantal beschikbare AED’s. Tegelijk zijn wij ons binnen Medisol aan het voorbereiden op de levering van onze 50.000e (!) AED. Kan je je voorstellen hoeveel mensen de afgelopen jaren met al deze AED’s zijn gered…

Pieter Joziasse, Founder & CEO van Medisol