Slechts de helft van de sporters bij een sportclub kent de locatie van de AED

Rode Kruis meldt dat slechts de helft van de sporters in Nederland weet waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is bij hun sportclub. Een kwalijke zaak vinden wij bij Medisol. In deze blog lees je meer over dit onderzoek.

In een bericht van het Rode Kruis blijkt dat in onderzoek is aangetoond dat slechts de helft van de Nederlandse sporters weet waar een AED te vinden is bij hun sportclub. Vooral 50+’ers weten waar de AED van de sportclub hangt, in tegenstelling tot maar 40% van de groep ondervraagden die jonger dan 30 jaar is. Wij willen graag het belang van een AED benadrukken. Begin je namelijk bij een hartstilstand binnen 6 minuten met reanimeren én krijgt het slachtoffer wanneer nodig een levensreddende schok van een defibrillator, dan is de overlevingskans wel 50 tot 70%. Van groot belang dus dat alle leden van een sportclub weten waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is, zeker omdat een ambulance gemiddeld pas binnen 15 minuten ter plaatse is.

Sporters zijn bereid een AED te gebruiken

Wat daarnaast blijkt uit het onderzoek van het Rode Kruis is dat ongeveer 80% van de sporters bij een vereniging bereid is om de AED te gebruiken. Hoewel slechts 50% van de ondervraagden aangeeft dat ze weten hoe ze een AED moeten gebruiken is het goed om te weten dat iedereen een AED mag en kan gebruiken. Door de duidelijk gesproken instructies is het voor iedereen mogelijk de AED te bedienen en aan te sluiten. Iets doen is beter dan niets doen, dus gebruik altijd de AED bij (het vermoeden van) een hartstilstand; het apparaat geeft alleen een schok als het nodig is.

Welke AED voor een sportclub?

Een AED voor een sportclub moet bestendig zijn tegen stof en water. Daarnaast moet het apparaat tegen een stootje kunnen en makkelijk mee te nemen zijn. Voor een sportclub raden wij bijvoorbeeld de Defibtech Lifeline AED, DefiSign Life AED of Philips Heartstart FRx AED aan. Deze AED’s zijn eenvoudig te bedienen, robuust en opvallend.

Hoe zorg ik dat sporters bij mijn sportclub de AED kunnen vinden?

Zoals benadrukt in dit artikel is het zeer belangrijk dat alle sporters bij jouw club zo snel mogelijk een AED kunnen vinden. Informeer de leden van de vereniging regelmatig over de plek van de AED, hoe deze eruit ziet en benadruk dat iedereen gebruik mag en kan maken van het apparaat. Bewaar de AED in een kast zonder slot, wandhouder of in een tas op een centrale en welbezochte plaats. Zorg voor een bordje of sticker met daar het AED-pictogram op om de AED extra op te laten vallen. Een logische plaats voor de AED kan zijn bij andere EHBO-artikelen.