Ook AED's hebben last van de warmte!

Ook AED’s hebben last van de warmte!

Deze zomer blijft het erg warm in Nederland, komende dagen blijven temperaturen voorspeld van 35 graden en hoger. AED leverancier Medisol uit Vlissingen waarschuwt eigenaren voor onbruikbare AED’s. Verkeerde plaatsing van deze toestellen kan tot te hoge temperaturen leiden. Hierdoor kunnen zeer vervelende situaties ontstaan.

Een AED: verschil tussen leven en dood

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan tijdens een hartstilstand het verschil maken tussen leven en dood. Het toestel wordt tijdens een reanimatie ingezet en kan door iedereen bediend worden. Het geeft een elektrische schok af, waardoor het hart gereset wordt. De kans op overleving wordt hierdoor met 60% vergroot!

Een AED moet altijd beschikbaar zijn

AED’s moeten toegankelijk zijn, zodat ze altijd gebruikt kunnen worden. Om deze reden adviseert Medisol al jarenlang haar klanten om AED’s, in speciale buitenkasten te plaatsen. Deze kasten, met daarin de AED’s, worden vervolgens aan de gevel van een pand gehangen. Op deze manier kan in geval van nood iedereen gebruik maken van de defibrillatoren.

Klimaatbeheersing niet afdoende

Deze speciale AED wandkasten beschikken over klimaatbeheersing. Hogere temperaturen worden afgeblazen door een ventilator en lagere temperaturen worden voorkomen middels verwarming. De klimaatbeheersing kan echter extreme waardes niet reguleren. De temperatuur in een buitenkast kan hierdoor behoorlijk oplopen. Zeker met deze tropische temperaturen.

Kies een strategische plek

De oplossing lijkt simpel: monteer de buitenkast niet aan een gevel in de volle zon. Echter, in de praktijk blijkt dat hier niet altijd rekening mee wordt gehouden. Praktische overwegingen, zoals stroomtoevoer en de toegankelijkheid van het levensreddende toestel, hebben vaak de overhand. Zeker wanneer de buitenkast niet in de zomer gemonteerd wordt.

Oververhitte AED’s

Hoewel de meeste fabrikanten verklaren dat AED’s functioneel blijven tot 50 graden Celsius, adviseert Medisol anders. “Veel elektroden kunnen slechts temperaturen van maximaal 45 graden verdragen. Zonder deze elektroden kan de AED niet ingezet worden. Ons advies om niet voor vervelende verassingen te komen te staan, is om de temperatuur tot maximaal 40 graden te laten oplopen. Op deze manier verzeker je jezelf van een werkend toestel. Zeer belangrijk gezien de levensreddende functie van het apparaat” aldus Pieter Joziasse, Founder/CEO van Medisol.

De oplossing is simpel

“Mocht de temperatuur in een buitenkast te hoog oplopen, dan raden we klanten aan de AED uit de kast te halen. Geef het toestel overdag een koelere plek, bijvoorbeeld binnen. Op deze manier voorkom je dat de defibrillator oververhit raakt. Wanneer de temperatuur ’s avonds afneemt, kan het toestel terug in de kast geplaatst worden. Zo blijft de AED op een eenvoudige manier altijd toegankelijk én bruikbaar voor iedereen!”

Meer informatie?

Neem contact op met Medisol via 0118-620074 of mail naar [email protected]