Het testen van erfelijkheid van hartziekten

Naar aanleiding van het overlijden van Lisa Marie Presley publiceerde RTL Nieuws op 16 januari een artikel over erfelijke hartziekten, iets waar we als Medisol aandacht aan willen besteden om het bewustzijn over hartziekten, reanimatie en het gebruik van AED’s te vergroten. 

Lisa Marie Presley (54), zangeres en dochter van Elvis en Priscilla Presley, overleed donderdag 12 januari 2023 aan een hartstilstand in een ziekenhuis in Los Angeles, Amerika. Eerder die dag werd ze naar het ziekenhuis gebracht, nadat haar ex-man Danny Keough haar thuis in kritieke toestand aantrof. Volgens de Amerikaanse site TMZ zou hij haar nog hebben geprobeerd te reanimeren voor de hulpdiensten arriveerden en zou haar hart weer even hebben geklopt voor ze naar het ziekenhuis gebracht werd.  

Erfelijke hartziekten: laat je onderzoeken! 

Niet alleen Lisa Marie, maar ook haar vader Elvis en zijn ouders stierven op jonge leeftijd aan een hartstilstand. Het is voor de familie niet bekend of dit door een erfelijke afwijking komt. Toch adviseren veel experts op gebied van hartziekten om in zulke gevallen onderzoek te laten doen of er aanleg is voor een hartziekte. Er zijn namelijk verschillende behandelingen toe te passen, zoals een gezondere levensstijl en medicatie. Hierdoor kan je mogelijk de kans op een hartstilstand verkleinen. Vermoed je erfelijke aanleg voor hart- en vaatziekten? Bespreek dit dan met je huisarts. 

Het belang van een AED

Bij het overlijden van een beroemdheid door een harstilstand worden we weer op de feiten gedrukt: het belang van een AED (Automatische Externe Defibrillator) is groot! Ook als je geen aanleg hebt voor een hartziekte kan je namelijk getroffen worden door een hartstilstand. Dan is het cruciaal dat je zo snel mogelijk de reanimatie in gang zet en het hart indien nodig een elektrische schok toegediend krijgt.