Langzame reactietijd van ambulances Engeland

Afgelopen week waren wij extreem verrast – in negatieve zin – door het nieuws over de reactietijd van ambulances in Engeland. Volgens cijfers van de nationale gezondheidsdienst (NHS) was deze in december 2022 namelijk langzamer dan ooit gemeten is! Zo wordt het steeds van groter belang om een AED in de buurt te hebben om iemand met een hartstilstand te kunnen redden.

Het is een schrijnende situatie, want de gemiddelde reactietijd voor een ambulance bij bijvoorbeeld een beroerte, pijn op de borst of ernstige brandwonden bedroeg ongeveer 93 minuten. Dit is 5 keer de doelstelling van 18 minuten… Bij een levensbedreigende situatie, zoals een hartaanval, was de reactietijd gemiddeld 11 minuten. Ook dit is langer dan de doelstelling met bijna 4 minuten. Bij een levensbedreigende situatie kan elke minuut verschil maken.

Waarom is deze reactietijd van ambulances in Engeland zo hoog?

De hoge reactietijd in Engeland in december werd veroorzaakt door een aantal factoren. Zo heeft de NHS de afgelopen maanden onder veel druk gestaan door lange wachtlijsten door de coronapandemie, het heftige griepseizoen en een gebrek aan sociale zorg. Daarnaast hebben er in december een aantal stakingen plaatsgevonden van onder andere ambulancepersoneel. Zij pleitten voor meer loon, betere arbeidsomstandigheden en minder druk door personeelstekorten.

Iemand met een hartstilstand moet snel geholpen worden

Wanneer hulpverlening te laat arriveert bij een noodsituatie kan dit grote gevolgen hebben. Zo gaat het bij een hartstilstand echt om een aantal minuten waarin iemand geholpen moet worden. Een slachtoffer van een hartstilstand moet binnen 6 minuten gereanimeerd worden en indien nodig een levensreddende schok toegediend krijgen. Dan heb je een overlevingskans van 50 tot 70%. Hierna verlaagt de overlevingskans elke minuut met 10%. Wanneer de responstijd van een ambulance langer is, wordt het belang van burgerhulpverleners én een AED in de buurt enorm groot.