Kerstgedachte

Ieder jaar in november vindt in Duitsland de Medica plaats in Düsseldorf. Vanwege corona was er in 2020 geen Medica en afgelopen jaar was er sprake van een uitgeklede variant, maar dit jaar was deze beurs weer springlevend: Meer dan 5500 (!) exposanten en 123.000 bezoekers uit 130 verschillende landen konden elkaar ontmoeten op de grootste medische beurs ter wereld. Zeer indrukwekkend!

Ook voor Medisol is de Medica ieder jaar weer een belangrijke informatiebron en contactmoment met AED-fabrikanten. Een mooi moment om elkaar weer eens fysiek te ontmoeten en ontwikkelingen op de markt met elkaar door te spreken.

Nu zal je denken: Wat heeft zo’n beurs nu met de titel van deze column te maken? Dat zit zo:

Zoals jullie wellicht weten heeft Medisol als belangrijkste doel om ervoor te zorgen dat in 2030 iedereen binnen 6 minuten een AED tot z’n beschikking heeft. Dat is dan ook vaak het verhaal dat ik vertel bij een eerste kennismaking met een fabrikant. Dat het bedrijf begonnen is vanuit mijn werk als IC- en ambulanceverpleegkundige en dat het doel van het bedrijf is om zoveel mogelijk mensenlevens te redden met AED’s.

Toen ik ditzelfde verhaal vertelde aan een nieuwe fabrikant, besefte ik dat niet iedereen in onze sector het redden van mensenlevens als drijfveer heeft… Na mijn verhaal en enkele niet nader te definiëren non-verbale frommels in het voorhoofd van de sales manager van de AED fabrikant, vertelde hij zijn drijfveer: Geld verdienen. Heel veel geld verdienen.

Wauw. Ik was even korte tijd sprakeloos, maar herpakte me net op tijd om een pijnlijke stilte te voorkomen. In de 20 jaar dat ons bedrijf bestaat, was dit eigenlijk de eerste keer dat er zó kil en zó commercieel wordt aangekeken tegen onze markt, die hoe je het wend of keert, toch draait om het redden van levens. En de indrukwekkende verhalen van achtergebleven familieleden, die van nabij meegemaakt hebben welke impact een plotselinge hartstilstand kan hebben.

Misschien moet je in de zorg gewerkt hebben om dat te kunnen begrijpen. Of moet je zelf zoiets van nabij hebben meegemaakt. Maar zolang er nog AED fabrikanten zijn met als drijfveer “geld verdienen”, kunnen ze zich wellicht beter richten op andere sectoren dan de zorg. Want daar draait het toch écht uiteindelijk vooral om mensen!

Namens het gehele team van Medisol wensen we jullie fijne en bovenal gezonde feestdagen toe!