AED vliegtuig

Vliegtuigen zijn de sleutel tot het verbinden van mensen over de hele wereld. Met duizenden vluchten die dagelijks plaatsvinden, is het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van passagiers een topprioriteit voor luchtvaartmaatschappijen. Een essentiële en terechte vraag met betrekking tot veiligheid die mensen zich vaak stellen, is of er een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanwezig is in vliegtuigen en wat de rol ervan is bij noodgevallen op grote hoogte.

Wat is een AED?

Voordat we dieper ingaan op de vraag of er AED's aanwezig zijn in vliegtuigen, laten we eerst uitleggen wat een AED is. Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar medisch apparaat dat wordt gebruikt bij het reageren op noodgevallen bij personen die een plotselinge hartstilstand ervaren. Het apparaat geeft geautomatiseerde instructies aan hulpverleners en kan levensreddende elektrische schokken toedienen om het hart weer in een normaal ritme te brengen wanneer het kamertachycardie of ventrikelfibrilleren detecteert.

De veiligheidsmaatregelen in vliegtuigen

De luchtvaartindustrie neemt de veiligheid van passagiers zeer serieus en heeft strenge veiligheidsvoorschriften en -maatregelen in werking gesteld. Vliegtuigen zijn uitgerust met een reeks medische nooduitrustingen, waaronder EHBO-kits, medische voorraden en soms zelfs AED's. Deze voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om passagiers en bemanning te beschermen in geval van medische noodsituaties tijdens de vlucht.

Is er een AED aanwezig in een vliegtuig?

Het beleid met betrekking tot AED's kan variëren tussen luchtvaartmaatschappijen en landen, maar in het algemeen hebben de meeste commerciële vliegtuigen een AED aan boord. Vliegtuigen van bijvoorbeeld KLM, Air France, Transavia en TUI hebben AED’s aan boord. In veel gevallen bevindt het AED-apparaat zich in een goed toegankelijke en duidelijk gemarkeerde kast, meestal geplaatst in het gedeelte voor passagiers, zoals dicht bij de ingangen of dichtbij het keukentje. AED’s zijn veilig voor gebruik in het vliegtuig; ze verstoren de boordelektronica niet.

Bovendien zijn de bemanningsleden van vliegtuigen getraind in elementaire eerstehulpmaatregelen, vaak inclusief het gebruik van een AED. Deze training zorgt ervoor dat de bemanning adequaat kan reageren op medische noodgevallen en tijdens kritieke momenten de nodige hulp kan bieden aan passagiers.

AED op de luchthaven

Ook op de meeste vliegvelden zijn AED's aanwezig. Luchthavens hebben vaak goede medische faciliteiten en voorzieningen om te reageren op noodsituaties. Denk hierbij aan AED's in openbare ruimtes, in de buurt van de gates of bij eerste hulp posten. Zo kan snel geregaeerd worden bij een hartstilstand op de luchthaven. Als je op zoek bent naar een AED op het vliegveld, let dan op borden met het AED-logo of vraag het aan het personeel ter plaatse. Het is altijd verstandig om te weten waar de dichtsbijzijnde eerstehulppost of medische faciliteit zich bevindt wanneer je op reis bent.

Procedure bij een hartstilstand in het vliegtuig

Als een passagier getuige is van een medisch noodgeval, is de juiste procedure om onmiddellijk een bemanningslid te waarschuwen. De bemanning kan dan passende maatregelen nemen en indien nodig het AED-apparaat gebruiken. Het personeel in het vliegtuig volgt een zorgvuldig protocol, zo meldt RTL Nieuws. Hierbij geven ze de passagier eerst meer ademruimte en testen daarna of de passagier bij bewustzijn is. Geeft iemand geen reactie, dan wordt deze passagier in het gangpad gelegd om meer ruimte te creëren, en gaat de ABC-procedure van start. Hierbij verleent steward (A) medische hulp en reikt een buddy (B) benodigdheden aan. Bij een hartstilstand begint steward A met reanimeren en haalt de buddy een AED. De buddy zorgt ook dat overige passagiers niet in de weg staan. Een communicator (C) zorgt, zoals de naam al doet vermoeden, voor de communicatie.

Het antwoord op de vraag of er een AED aanwezig is in een vliegtuig is meestal "ja". De aanwezigheid van dit levensreddende apparaat draagt bij aan de veiligheid en het welzijn van passagiers tijdens hun reis. Hoewel we hopen dat dergelijke noodsituaties zich nooit voordoen, biedt het weten dat er medische apparatuur beschikbaar is, gemoedsrust voor zowel passagiers als bemanning. De luchtvaartindustrie blijft zich inzetten voor het waarborgen van de veiligheid van iedereen die de lucht in gaat en AED's spelen hierbij een cruciale rol.