gestolen aed

Automatische Externe Defibrillatoren, beter bekend onder de afkorting “AED’s”, zijn levensreddende apparaten die bijdragen aan het vergroten van de overlevingskansen bij een plotselinge hartstilstand. Veel mensen investeren in deze apparaten, bijvoorbeeld voor de buurt, een bedrijf of winkel. Deze AED’s worden vaak buiten in een openbare kast geplaatst. Een veelgestelde vraag onder deze AED-eigenaren is echter: “Hoe groot is de kans dat mijn AED gestolen wordt?”. In deze blogpost zullen we deze vraag onderzoeken en wat belangrijke tips bespreken om de veiligheid van jouw AED-apparaat te waarborgen.

Het is belangrijk om een AED zo bereikbaar mogelijk te maken. Waarom? De overlevingskans van iemand met een hartstilstand is 12%, maar wanneer iemand binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt stijgt het overlevingspercentage naar 70%. Hoe langer je wacht met het aansluiten van een AED, hoe meer de overlevingskans daalt. Per minuut daalt deze zelfs met 10%! Het is dus cruciaal dat je zo snel mogelijk een schok kan toedienen met een AED. Daarom willen we meegeven je AED-toestel op een snel en altijd bereikbare plaats te hangen. Bij voorkeur is dit een buitenkast zonder code of hangslot

Hoe groot is de kans dat mijn AED gestolen wordt?

Maar het ophangen van een AED op een openbare plek zonder beveiliging heeft natuurlijk wel een risico. Het komt wel eens voor dat een AED gestolen wordt. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Van de ongeveer 80.000 geplaatste AED’s in Nederland worden er minder dan 10 gestolen. Zo is de kans dat jouw AED gestolen wordt kleiner dan dat je een hartstilstand krijgt… (bron: gestolenaed.nl)

Daarnaast is elke AED uitgerust met een uniek serienummer. Gestolen AED’s zijn hierdoor goed traceerbaar.

AED kast met alarm

Wat we wel aanraden is een AED buitenkast aan te schaffen met alarm. Zo worden niet alleen omstanders op de hoogte gesteld van een noodsituatie, maar worden ook dieven afgeschrikt. Veel AED kasten hebben tegenwoordig een auditief alarm. Wanneer iemand de AED kast opent gaat er een luid alarm af. Een goede en betaalbare AED kast voor buiten met alarm is bijvoorbeeld de DefiSign 200.

AED verzekering

Een AED die in huis, in een bedrijf of in een afgesloten appartementencomplex hangt valt onder de inboedelverzekering, waardoor deze verzekerd is. Wanneer je je AED buiten wilt hangen (wat wij zeker aanraden in verband met bereikbaarheid) moet je zelf een AED verzekering afsluiten. Bij Medisol is een AED verzekering inbegrepen bij één van de onderhoudsplannen. Zo kan je met een gerust hart bijdragen aan het openbaar beschikbaar stellen van AED’s!