Welk effect heeft de liefde en liefdesverdriet op ons hart?

Het is Valentijnsdag! Vandaag vieren we de liefde. Of misschien doet het wel herinneren aan een recent gebroken hart… Wellicht vraag je je af: welk effect heeft de liefde op mijn hart? Of kan ik écht een “gebroken” hart hebben door liefdesverdriet? In deze blog gaan we hier verder op in.

Het menselijk hart wordt vaak beschouwd als epicentrum van emoties. Liefde en liefdesverdriet zijn hier belangrijke spelers in. Het zijn complexe emoties die ook ons fysieke welzijn kunnen beïnvloeden. 

Impact van de liefde op het hart

De liefde, zowel op romantisch vlak als voor familie en vrienden, kan een hele positieve impact hebben op je humeur. Maar hoe komt dit? Door de liefde komen hormonen als oxytocine en dopamine vrij. Dit worden ook wel de “feel good” hormonen genoemd. Ze verminderen stress, dragen bij aan een algeheel gevoel van welzijn en bevorderen een positieve mentale toestand. 

Daarnaast zeggen sommige studies dat het ervaren van liefde een beschermend effect kan hebben op het hart. Mensen in liefdesrelaties hebben mogelijk een lagere bloeddruk, een lagere hartslag en een betere cardiovasculaire gezondheid. De liefde kan een buffer vormen tegen de schadelijke effecten van stress. Hoe lief is dat!

Kan je echt een gebroken hart hebben?

Aan de andere kant staat natuurlijk liefdesverdriet. Een gebroken hart kan impact hebben op onze emotionele en fysieke staat. De stress en het verdriet na het breken van een liefdesrelatie kunnen leiden tot een piek in de stresshormonen cortisol en adrenaline. 

De piek in stresshormonen zou een nadelig effect kunnen hebben op het cardiovasculaire systeem. Chronische stress, wat kan ontstaan liefdesverdriet, wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Liefdesverdriet kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, angstgevoelens en een verzwakt immuunsysteem. Het hart kan zelfs pijn doen, wat voelt als een druk op de borst. Gelukkig is liefdesverdriet - en ook de fysieke klachten die hierbij komen kijken – in de meeste gevallen maar een tijdelijk hoofdstuk in het leven. 

Wist je dat vrouwen over het algemeen vaker de klachten van een “gebroken hart” ervaren dan mannen?

Hoe het hart en emoties elkaar beïnvloeden

Zoals we hebben kunnen lezen kunnen onze emoties het hart beïnvloeden, maar dit werkt ook andersom. Zo kan de toestand van ons hart weer invloed hebben op ons emotionele welzijn. Dit houdt ons scherp om zowel te zorgen dat onze fysieke als emotionele gezondheid positief en stabiel blijven! 

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om emotioneel welzijn te bevorderen, bijvoorbeeld:

  • Zelfzorg: beweeg regelmatig, zorg dat je voldoende nachtrust krijgt en een evenwichtig dieet in stand houdt. Een goede zelfzorg draagt bij aan zowel de emotionele als fysieke gezondheid!
  • Sociaal netwerk: door je sociale banden op te bouwen en sterk te houden, kan je een belangrijk ondersteuningssysteem creëren in tijen van liefde en liefdesverdriet. Door je emoties te delen met vrienden en familie kan je stress verminderen.
  • Mindfulness: er zijn verschillende meditatie- en mindfulness technieken die kunnen helpen om stress te verminderen, zorgen voor een gevoel van kalmte en emotioneel evenwicht bevorderen.