Wat is gasping (een agonale admenhaling)?

Gasping (agonale ademhaling) kan optreden bij een hartstilstand en is een reflex van het lichaam bij een laag zuurstofgehalte in de hersenen. In deze blog vertellen we je wat gasping of een agonale ademhaling precies is en hoe je het kan herkennen.

Gasping kan ontstaan tijdens een circulatiestilstand door een zuurstoftekort in de hersenen. Als reactie doet je lichaam als het ware een laatste ademreflex. Dit uit zich in een luidruchtige, schokkende en/of onregelmatige manier van “ademen” (let op, gasping is geen effectieve ademhaling!). Het doet denken aan een vis op het droge die naar adem hapt. Naast de luidruchtige ademhaling kan de huid van het gezicht blauw verkleuren. Door gebrek aan zuurstof kan het lichaam bewegen in de vorm van stuiptrekkingen.

Gasping of een agonale ademhaling komt bij ongeveer 40% van de slachtoffers met een circulatiestilstand voor (bron: ehbocursus.nl).

Wat te doen bij gasping?

Bij gasping, ook wel een agonale ademhaling genoemd, is het van belang direct 112 te bellen, te starten met de reanimatie en een AED aan te sluiten. Je volgt de zelfde richtlijnen als bij geen admenhaling. Vaak ontstaat verwarring bij omstanders in het geval van gasping; “ademt de persoon nu wel of niet?”. Het is belangrijk de kenmerken te herkennen, te concluderen dat het niet om een normale ademhaling gaat en meteen actie te ondernemen. Door zo snel mogelijk te starten met reanimeren vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer.

Hoe lang duurt gasping?

Gasping duurt vaak 30 seconden tot een minuut, maar kan in sommige gevallen zelfs langer aanhouden. Aarzel niet, bel 112 en start onmiddellijk met de reanimatie. Ook tijdens gasping moet je namelijk direct beginnen met reanimeren.

Is gaspen een normale ademhaling?

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: gasping (een agonale ademhaling) is géén normale ademhaling! Het is een reflex van het lichaam die lijkt op het happen naar adem. Er is nog steeds sprake van een circulatiestilstand.