Mijn AED is gebruikt, wat nu?

Wanneer jouw AED is gebruikt zijn er een aantal zaken die je moet regelen voordat deze weer gereed is voor gebruik. In deze blog leggen wij uit wat je moet doen om de AED na inzet weer gebruiksklaar te maken. En uiteraard hopen wij dat door de inzet van de AED een leven is gered!

Stap 1: De AED tijdelijk afmelden bij HartslagNu

Wanneer je AED is ingezet en deze geregistreerd staat bij HartslagNu is het belangrijk eerst het apparaat op ‘non-actief’ te zetten in jouw account. Doe dit door op ‘AED uitschakelen’ te drukken.

Stap 2: Lees de gegevens uit van jouw AED

Tijdens de reanimatie zijn gegevens opgeslagen op de AED die belangrijk kunnen zijn voor de behandelend arts van het slachtoffer. In sommige gevallen wilt het ziekenhuis deze rapportage van de AED ontvangen. Het uitlezen van de AED gaat via de PC. Sluit jouw AED aan met een kabel of lees de SD kaart uit. Vaak is bepaalde software nodig om de gegevens van de AED uit te kunnen lezen. Medisol kan het uitlezen van de gegevens van jouw AED na inzet voor je verzorgen en de rapportage digitaal verzenden. Neem hiervoor contact met ons op.

Stap 3: Vervang de elektroden en wanneer nodig de batterijen van jouw AED

Is jouw AED ingezet, dan moet je de elektroden en soms ook de batterijen vervangen. De elektroden van een AED zijn geschikt voor eenmalig gebruik en moeten na inzet altijd vervangen worden. De batterij/accu moet soms ook vervangen worden. Zeker wanneer er meerdere schokken gegeven zijn kan de batterijcapaciteit niet meer voldoende zijn. De AED geeft na een zelftest aan wanneer de spanning van de batterij te laag is.

Gelukkig vergoed in Nederland de overheid de kosten na inzet van een AED voor alle organisaties die geen zorgaanbieder zijn. Je kan de kosten verhalen op de Regionale Ambulancevoorziening.

Ben je serviceklant bij Medisol en heb je een onderhoudsplan? Dan geven wij je vervangende elektroden en wanneer nodig batterijen na de inzet van jouw AED. Neem hiervoor contact met ons op.

Hoe je elektroden of batterijen moet vervangen staat duidelijk uitgelegd in de handleiding van de AED. De handleidingen van alle AED’s kun je vinden via CPR Manual. Wij begeleiden je ook graag telefonisch door het proces bij het vervangen van onderdelen.

Is jouw AED aangemeld bij HartslagNu? Vermeld dan de nieuwe houdbaarheidsdata van de elektroden en batterijen in je account.

Stap 4: Nazorg na een reanimatie

Wanneer jouw AED is ingezet is de kans groot dat jij, omstanders of iemand in jouw omgeving de reanimatie van dichtbij hebben meegemaakt of zelfs het slachtoffer hebben gereanimeerd of hierbij hebben geassisteerd. Een reanimatie kan een ingrijpende en emotionele gebeurtenis zijn en goede nazorg is dan belangrijk. Praten over jouw ervaring kan helpen bij het verwerkingsproces. Doe dit bijvoorbeeld met familie, vrienden, andere burgerhulpverleners of anderen die aanwezig waren bij de reanimatie. Voor professionele hulp kan je contact opnemen met je huisarts.

Wij hopen dat je door ons stappenplan de AED weer snel gebruiksklaar hebt kunnen maken. Heb je nog vragen of twijfel je of je één van de stappen wel correct hebt uitgevoerd? Je kan altijd contact opnemen met één van onze specialisten. Zij beantwoorden graag al jouw vragen. Vergeet ook niet de AED weer op ‘actief’ te melden in jouw HartslagNu-account.