AED en reanimatie in de buurt

In elke gemeenschap kan het vermogen om effectief en snel te reageren op noodsituaties, zoals een hartstilstand, het verschil betekenen tussen leven en dood. Reanimatie, ook wel CPR genoemd, is een belangrijke vaardigheid die levens kan redden. Vooral in de cruciale minuten voordat de professionele hulpdiensten arriveren. In deze blogpost leggen we de nadruk op het belang van bewustzijn over reanimatie in buurten. Deze levensreddende techniek kan een grote impact hebben op de buurt!

Een hartstilstand kan iedereen op elk moment overkomen. Ook op straat of thuis. Wanneer zo snel mogelijk gestart wordt met reanimatie totdat professionele hulp ter plaatse is, kan de overlevingskans aanzienlijk vergroten. Leren reanimeren is niet alleen van toepassing bij zorgprofessionals, maar kan ook voor leken van groot belang zijn. De levensreddende vaardigheid kan door iedereen worden aangeleerd en toegepast. Het maakt een gemeenschap veel krachtiger bij onverwachte noodgevallen. Dus vraag je eens af: wie kan reanimeren in mijn wijk? En waar hangt de dichtstbijzijnde AED in de buurt? Of nog beter: kan ik zelf leren reanimeren zodat ik snel en goed kan reageren wanneer iemand in de buurt een hartstilstand krijgt?

Voordelen van bewustzijn over reanimatie in buurten

Het hebben van bewoners in een buurt die zijn getraind in reanimatie kan de responstijd aanzienlijk verkorten en de kans op een positieve uitkomst voor de persoon die een hartstilstand heeft, vergroten. 

Naast dat dit gezamenlijke doel levens redt, zorgt het ook voor een sterker gevoel van eenheid tussen buren. Zeker wanneer je samen een reanimatietraining volgt. 

Bewustzijn van reanimatie en AED’s in buurten vergroten

Wij geven een aantal tips over reanimatie en AED’s in de buurt, bijvoorbeeld hoe je bewustzijn en bereikbaarheid kan vergroten: 

1. Toegankelijk maken van trainingen

Door toegankelijke reanimatiecursussen op lokaal niveau te organiseren kan je zorgen dat meer mensen in de buurt de levensreddende vaardigheid beheersen. Zorg dat deze cursus geschikt is voor alle leeftijdsgroepen, van scholieren tot ouderen. Schakel een professionele organisatie in die gecertificeerd is om reanimatiecursussen te geven en organiseer dit bijvoorbeeld in een buurthuis of op scholen.

2. Moedig de plaatsing van AED’s aan

Het is van cruciaal belang dat hulpverleners binnen een tijdsbestek van 6 minuten een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen inzetten bij een (mogelijke) hartstilstand. Als je namelijk binnen deze 6 minuten start met reanimatie en er is sprake van een hartritmestoornis die met een AED kan worden gedefibrilleerd, dan stijgt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk, namelijk tot 50 tot 70%. Het strategisch plaatsen van AED's in buurten, samen met het informeren van bewoners over hun locatie en gebruik, verbetert verder het vermogen van de gemeenschap om effectief te reageren op noodsituaties. 

Ga daarom eens na of er een AED binnen de 6 minuten-zone in jouw buurt hangt. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam een AED aan te schaffen. Zamel samen geld in of bekijk de mogelijkheden voor subsidies binnen jouw gemeente. Op onze pagina “AED’s voor de buurt” zie je overzichtelijk welke modellen wij aanraden.