Hartgezondheid bij warme temperaturen

De meteorologische zomer is begonnen en dat betekent dat warmere temperaturen in het vooruitzicht zijn. Voor kwetsbare groepen als hartpatiënten en ouderen is het belangrijk extra te letten op hartgezondheid tijdens de hitte. Wij leggen in deze blog uit hoe je extra zorg kan dragen voor je hart deze zomer!

In een warme omgeving, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf in de zomer of wanneer je op vakantie bent in een warm land, moet je hart harder werken. Een gezond hart kan dit aan, maar bij een verminderde pompfunctie lukt het het hart niet om dit bij te benen. Het gevolg? Je kan klachten krijgen als vermoeidheid, duizeligheid, flauwvallen en/of kortademigheid (Catharina Ziekenhuis).

Zorg voor je lichaam en hart tijdens de hitte

Er zijn een aantal belangrijke tips om te volgen tijdens extreme warmte om zorg te dragen voor je lichaam, waaronder het hart:

  • Drink extra water, want je verliest vocht door het zweten;
  • Sabbel op ijsblokjes voor extra vocht en verkoeling;
  • Draag luchtige kleding van bijvoorbeeld katoen en linnen in lichte kleuren;
  • Draag een pet of hoed om je hoofd te bedekken;
  • Smeer je in met factor 50 en smeer regelmatig bij;
  • Span je niet te veel in, zeker niet tijdens de warmste momenten van de dag;
  • Zoek zo veel mogelijk de schaduw of een koele plek op of blijf binnen;
  • Wees voorzichtig met plotselinge temperatuurverschillen;
  • Drink zo min mogelijk alcoholische dranken, koffie of drankjes met suiker;
  • Eet voldoende groente en fruit;
  • Probeer je woning koel te houden door deuren en ramen vanaf zonsopgang te sluiten. Na zonsondergang kan je alles opengooien om te verkoelen.

Hier moet je op letten als hartpatiënt bij warmte

De Hartstichting geeft een aantal tips waar je zeker op moet letten als hartpatiënt in de zomer. Zo raden zij aan je medicijnen te bewaren in een droge kast waar het niet warmer dan 25 °C  kan worden. Daarnaast kan het zijn dat je als patiënt met hartfalen een vochtbeperking hebt. Bespreek dit met een arts, zij kunnen je adviseren meer water te drinken. Ook wanneer je plastabletten tegen een hoge bloeddruk of voor het kwijtraken van extra vocht slikt is het raadzaam je arts te raadplegen, wellicht moet de dosering of gebruikswijze van de medicatie aangepast worden.

Sporten in de hitte: let op je hart!

Op een warme dag wil je natuurlijk het liefst buiten zijn, zeker als sporter. Op warme dagen is het aan te raden ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te gaan sporten. Vergeet niet om voldoende te drinken; las voldoende drinkpauzes in. Inspanning in de hitte kan ongezond zijn als je een geschiedenis met hartproblemen hebt, bijvoorbeeld bij patiënten met hartfalen. Doe dan een stapje terug en kies ervoor het sporten op een warme dag een keer over te slaan!