Wat doet alcohol met je hart?

Een maand geen alcohol drinken: dat is de uitdaging die we aangaan tijdens Dry January. Dit initiatief startte in 2013 in Groot-Brittannië en wordt nu in veel meer landen opgevolgd, ook in Nederland! Maar waarom zou je meedoen aan Dry January? Geen alcohol drinken heeft veel voordelen voor jouw gezondheid, waaronder het hart.

Welk effect heeft alcohol op het hart?

Als Medisol vinden wij het belangrijk om stil te staan bij de effecten van alcohol op het hart. De Hartstichting meldt dat het overmatig tot zwaar drinken van alcohol de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Ook Hartwijzer.nl benadrukt hoe slecht alcohol is voor je gezondheid. Zo zou het de spiercellen in het hart kunnen aantasten en mogelijk zorgen voor een (ernstig) verzwakte hartspier. Maar ook de kans op het hebben van een hoge bloeddruk kan vergroot worden door het overmatig drinken van alcohol. Daarnaast kan het te veel drinken van alcohol zorgen voor slechte eetgewoontes. Je hebt minder zin in vast voedsel, wat een tekort aan essentiële vitamines veroorzaakt. Zo kan je bijvoorbeeld stoffen die belangrijk zijn voor het prikkelgeleidingssysteem (netwerk van speciale cellen in de hartspier) missen, wat volgens Hartwijzer kan leiden tot hartritmestoornissen.

Gezondheidsproblemen door alcohol

Niet alleen voor het hart heeft het drinken van alcohol veel nadelen, maar alcohol kan ook zorgen voor andere gezondheidsproblemen als overgewicht, leverziektes en verslaving. Daarnaast slaap je door alcohol veel slechter. Alcohol verstoort namelijk je REM-slaap, waardoor je veel minder uitgerust bent. Nog een nadelig effect is dat alcohol zorgt voor de aanmaak van meer stresshormonen; alcohol werkt dus deprimerend. Zonder alcohol ben je blijer en zit je lekkerder in je vel.

Laat dit een goede motivatie zijn voor Dry January, maar zeker ook voor de rest van het jaar!

Alternatief voor alcohol, want wat drink je dan?

Tegenwoordig zijn er verschillende alternatieven voor alcohol te koop in horecagelegenheden en in de supermarkt. Ook op internet zie je steeds vaker recepten voor alcoholvrije drankjes. Wij geven een aantal tips zodat jij Dry January zeker kan volhouden.

  • Bruiswater met gemberconcentraat – Door een beetje gemberconcentraat aan je bruiswater toe te voegen creëer je een drankje vol pit.
  • Ga voor 0.0% - Een 0.0% wijn of bier is simpel, maar wel een goede oplossing. Ga een proeverijtje aan en ontdek welke jij het lekkerst vindt!
  • Mocktail – Een mocktail (alcoholvrije cocktail) is perfect als je zin hebt in iets speciaals. Je kan zelf heerlijke mocktails maken, zoals een Virgin Bloody Mary of een 0.0 Gin Tonic.
  • Water met een smaakje – Voeg aan een karaf water wat komkommer, citroen of munt toe. Zo geef je een twist aan een simpel glas water!