Belangrijke beweging op 16 oktober – World Restart a Heart Day

Op zondag 16 oktober zetten we een belangrijke beweging in gang. Deze dag is officieel benoemd tot ‘World Restart a Heart Day’ en staat in het teken van reanimatie. Dit is een initiatief vanuit het European Resuscitation Counsil (ERC) om extra aandacht te vragen voor reanimatie en de impact hiervan. Er is immers bij 70% van de slachtoffers van een hartstilstand iemand aanwezig en omstanderreanimatie verdubbelt de overlevingskans.

Handen in de lucht om een verschil te maken

In Nederland worden er ieder jaar ruim 17.000 mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van deze gevallen is er een omstander aanwezig die kan ingrijpen. En snel ingrijpen is belangrijk omdat dit de overlevingskans van de persoon verhoogt en de kans op restletsel vermindert. Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop.

Reden genoeg om ervoor te zorgen dat er meer bewustwording komt rondom reanimatie. Hoe meer mensen een verschil maken, hoe meer levens we kunnen redden.

Simpel: Check – Call – Compress

Een verschil maken is veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Er zijn slechts drie stappen die je moet onthouden, namelijk: check – bel – compressie. En iets doen is altijd beter dan niets doen.

Check eerst of het slachtoffer reageert. Wanneer een reactie uitblijft, kantel het hoofd, til de kin op en controleer de ademhaling.

Bel 112 en volg de aanwijzingen op. Zorg dat de telefoon op luidspreker staat, zodat jij de handen vrij hebt om aanwijzingen uit te voeren. Als er iemand in de buurt is kan deze een AED halen, zorg dat er altijd iemand bij het slachtoffer blijft.

Start borstcompressie en beademing op aanwijzen van de 112 centrale. Plaats beide handen in het midden van de borstkas en druk 5 tot 6 cm in. Hou een ritme van 100 – 120 keer per minuut aan en onthoud de 30/2 regel. Geef 2 keer beademing na elke 30 borstcompressies.

Zodra de AED arriveert, zet deze aan en doe wat de AED zegt. De AED bepaalt zelf of een schok nodig is voor het slachtoffer. Ga door met borstcompressies, beademing en de instructies van de AED. Stop pas wanneer hulpverleners dit aangeven.

Restart a heart wave

Wij starten daarom met de Restart A Heart Wave. Samen met alle medewerkers, partners, fabrikanten, resellers en klanten houden wij de handen in de lucht om een verschil te maken. Buitenom ons eigen netwerk roepen wij iedereen op om een video of foto te maken, via social media te delen, en zo de wave door te geven. Iedereen kan namelijk een verschil maken!