Voordelen reanimatiecursus

Elke week krijgen ruim 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis om een hartstilstand. In 70% van de gevallen gebeurt dit thuis en bij ongeveer 15% van de gevallen gebeurt dit op straat. Deze cijfers laten goed zien waarom het zo belangrijk is om een reanimatiecursus te volgen. Het grootste voordeel van het volgen van een reanimatiecursus is natuurlijk dat je in staat bent om levens te redden, maar daarnaast zijn er nog een aantal factoren die je kunnen motiveren om je aan te melden voor een reanimatiecursus. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

Door het oefenen van situaties leer je zelfverzekerd te handelen

Tijdens een reanimatiecursus leer je verschillende situaties herkennen en hoe je hierop moet reageren. Reanimatietechnieken kunnen in situaties onder hoge druk moeilijk zijn om correct uit te voeren. Het oefenen van deze technieken in een gecontroleerde omgeving zorgt ervoor dat je je zekerder voelt in noodsituaties. Wanneer je zelfverzekerd te werk gaat denk je helderder na en verricht je handelingen sneller en zorgvuldiger. Hierdoor vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer.

Je vergroot niet alleen de kans op overleven, maar ook de kans op volledig herstel

Weten hoe je een reanimatie uitvoert betekent niet alleen het verschil tussen leven en dood voor een slachtoffer, maar heeft ook grote invloed op hun herstel. De blijvende schade die kan ontstaan hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de situatie en de snelheid waarmee wordt gehandeld. Bij een hartstilstand ontstaat bijvoorbeeld al na 4 tot 6 minuten zonder hulpverlening blijvende schade aan de hersenen en andere vitale organen. Als je snel en zorgvuldig handelt vergroot je de kans op een volledig herstel. 

Je hebt de mogelijkheid om hulp te verlenen aan je omgeving

Door het volgen van een reanimatiecursus zorg je ervoor dat je altijd klaar bent om in te grijpen tijdens een noodsituatie. Daarnaast kun je je aanmelden als burgerhulpverlener. Hierdoor vergroot je het bestaande netwerk van 270.000 burgerhulpverleners in Nederland en ben je in staat om slachtoffers in je omgeving te helpen. Als burgerhulpverlener word je opgeroepen door de alarmcentrale wanneer er een sprake is van een noodsituatie in je omgeving. Hierdoor kan sneller essentiële hulp verleend worden. Door burgerhulpverleners is de overlevingskans thuis en op straat bij een hartstilstand met 50% vergroot.

Iedereen kan een reanimatiecursus volgen

Reanimatiecursussen zijn niet leeftijdsgebonden en je hoeft hier geen speciale kennis of certificering voor te hebben. Wel is het van belang dat je beschikt over de juiste fysieke en mentale capaciteit om de handelingen uit te kunnen voeren. Zo moet je in echte situaties het hoofd koel kunnen houden en georganiseerd kunnen handelen. Reanimatiecursussen worden door het hele land gegeven en worden vaak ook door werkgevers aangeboden. Daarnaast wordt een reanimatiecursus door sommige verzekeraars volledig vergoed.