Is de lente een risicofactor voor het hart?

Is de lente een risicofactor voor het hart?

Er bestaan meerdere factoren die een risico kunnen vormen voor het hart. Hierbij kan er onderscheid worden gemaakt tussen factoren waar je wel invloed op hebt, zoals bij overgewicht, stress en roken. Maar er zijn ook risicofactoren waar je geen invloed op hebt, maar waar je wel rekening mee kan houden. Zoals de lente!

Warm, zonnig weer in relatie tot het hart

In het voorjaar nemen we afscheid van de kou en bewolking. We genieten van warmere dagen en meer zonuren. De natuur komt weer tot leven, bomen en planten beginnen te bloeien en dieren ontwaken uit hun winterslaap. Na de winterperiode zorgt het voorjaar voor gelukkigere mensen.

Volgens Zweeds onderzoek is er een relatie tussen het weer en het hart. Uit dit onderzoek bleek dat hartaanvallen vaker voorkomen bij lage temperaturen, minder zonuren en wind. De verklaring voor deze bevinding ligt bij de vernauwde aderen (samentrekken van bloedvaten bij koud weer) die extra druk op het hart veroorzaken en daarmee de kans op een hartaanval vergroten. Op het moment dat het voorjaar aanbreekt en we mogen genieten van warmer en zonniger weer, valt dus het risico van koud weer weg. Maar wat gebeurt er nog meer?

De zomertijd en het effect op hartaanvallen

Ritme en slaap zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Dit zijn ook factoren waar je zelf invloed op kunt hebben. Maar bij de start van de lente gaat de zomertijd in en dus de klok een uur vooruit. Hierdoor wordt onze biologische klok overhoop gehaald. Helaas is de één hier gevoeliger voor dan de ander.

De University of Michigan heeft hier onderzoek naar gedaan en met interessante uitkomsten. Zo werd er vastgesteld dat er maandag (na ingang van de zomertijd) bijna een kwart meer hartaanvallen werden geregistreerd.

De biologische klok overhoop gooien kan dus grote gevolgen hebben en vormt hiermee een risicofactor voor het hart. De zomertijd zal met name voor mensen met een bestaand verhoogd risico impact hebben, en minder invloed hebben op iemand die gezond is.

Is de lente goed voor je gezondheid?

Het voorjaar is een tijd waarin mensen weer meer ondernemen dankzij het warmere en zonnigere weer. Meer beweging en buitenlucht is positief voor lichaam en geest. Zolang hier geen extreme pieken in temperatuur in voorkomen kun je stellen dat het weer in deze periode goed is voor je gezondheid. De belangrijkste gebeurtenis tijdens de lente die een negatief effect kan hebben is de zomertijd die ingaat. Om de impact hiervan zo laag mogelijk te houden zou je ervoor kunnen kiezen om al eerder aan het tijdsverschil te gaan wennen. Dit doe je door vier dagen vóór de zomertijd ingaat, de klok per dag met een kwartier te verzetten. Zo spreid je de verandering en het effect op jouw biologische klok.